Az Ódry először a Színházak Éjszakáján

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry színpada idén először csatlakozik a rendezvénysorozathoz. A Színházi Dramaturgok Céhe itt adja át az Évad Legjobb Magyar Drámája díjat. A mesterségórák és nyílt próba mellett Máté Gábor és Zsótér Sándor rendezései várják az érdeklődőket.

Szeptember 20-án az Ódry színpad is sok érdekességgel, máskor nem megtekinthető programokkal várja a Színházak Éjszakája látogatóit.

Délután 15-18 óráig Grimm: A brémai muzsikusok című darabját próbálják a harmadéves színészhallgatók. Osztályvezető tanárok: Máté Gábor, Dömötör András. A darab dramaturgja Radnai Annamária, rendező: Kocsis Gergely. A hallgatók első nyilvános bemutatkozása ez.

Ezzel párhuzamosan a  Hevesi-teremben Shakespeare bábokkal címmel rendeznek programot. Az SZFE bábművész hallgatói Shakespeare vígjátékaiból adnak elő újraértelmezett jeleneteket. Marionett, kézjáték, tárgyanimáció, izgalmas kísérletek. Osztályvezető tanárok: Meczner János, Tengely Gábor, Csizmadia Tibor, Csató Kata.

18:00 órától az Ódry Padláson a Nincstelenek című előadás fut, a negyedéves színművészosztály előadásában. A mű szabálytalan adaptáció Borbély Szilárd könyvéből: egy elzárt szatmári kisfalu helyszíneit és figuráit, emlékeit és hiedelmeit mutatja be, egy gyerek szemén keresztül. Az előadás az osztály tavalyi beszédvizsgájából készült, Máté Gábor rendezésében. Osztályvezető tanárok: Bagossy László, Rába Roland, Pelsőczy Réka. A darab bemutatója előző nap, szeptember 19-én délután 3-kor lesz az Ódry színpadon.

23:00 órától a Zsótér Sándor rendezte Hamlet tekinthető meg az ötödéves színművészosztály előadásában. A bemutató óta eltelt két évben a darab számos fesztivált megjárt, mindenütt pozitív fogadtatással. „Mindenki valamilyen szerepet játszik a darabban. A főhős is rögtön bejelenti, hogy bolondot fog játszani. A színpad nézőtérré, a nézőtér színpaddá válik. A szünet öltözővé, a megbeszélés színhelyévé. Szép matematikát találok benne.” – mondja a rendező a darabról.

Mindeközben este 8-tól az Ódry színpadon a Színházi Dramaturgok Céhe a Magyar Dráma napja alkalmából az Évad Legjobb Drámája díjat adja át. A díjazott darabot az évadban megjelent, vagy bemutatott darab közül a dramaturgok választják ki, és a tagjo szavazatai alapján ítélik oda. A Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgaelőadásai között gyakran szerepelnek kortárs magyar drámák, az itt tanuló színészek, rendezők, dramaturgok már pályájuk elején találkozhatnak ezekkel a művekkel ezért esett a választás a díjátadó helyszínéül az egyetemre. A Dramaturgok díjával egy időben, ugyanezen az estén kerül sor a Szép Ernő jutalom átadására is. Ezt hagyományosan egy pályája elején álló drámaíró kapja, valamint egy olyan szerző, aki életművével érdemli ki a díjat.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
http://szinhazakejszakaja.hu/programok/23-2014/programok/190-a-szinhaz-es-filmmuveszeti-egyetem-programja

Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem