Világsztárok a CAFe Budapesten

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjából nehéz lenne csupán egy nagy nevet kiemelni, szinte minden napra jut egy-egy világszerte elismert előadó. Az amerikai performansz-művész Laurie Anderson, a magyar származású karmester, Gilbert Varga, a tajvani ütőfenoménok, a JU Percussion és a német punkdíva Nina Hagen mellett még számos világsztár várja a fesztivál látogatóit.

Laurie Anderson

Laurie Anderson

Október 6-án a Művészetek Palotájában lép fel az audiovizuális performanszok amerikai nagyasszonya, Laurie Anderson. Egyedi és utánozhatatlan stílusban, a műfaji korlátokat ledöntve ötvözi az élő- és elektronikus zenét, a táncot, a történetmesélést és a multimédiás technikát. A Müpába legújabb, The Language of the Future című produkciójával érkezik, amely ismét aktuálpolitikai történésre fókuszál – a 2013-as lehallgatási botrányra reflektálva teszi fel a kérdést: „Mi folyik Amerikában?”. A válasz kiderül október 6-án.

Bár Gilbert Varga először édesapja nyomdokain haladva hegedülni tanult, végül a karmesteri pálca mellett tette le voksát. Az évek során a kamarazenekarokat és szimfonikus zenekarokat is dirigált a világ szinte összes hangversenytermében, a CAFen pedig a Nemzeti Filharmonikusok élén láthatja a magyar közönség. A műsor Magyarországon még sosem hallott műveket vonultat fel, köztük Hindemith Csellóversenyét, amelynek szólistája az a Várdai István lesz, aki egyedüliként a világon a csellisták szinte valamennyi jelentős nemzetközi versenyének első díját megnyerte, legutóbb a legnehezebbnek tartott ARD Nemzetközi Csellóversenyét.

Amadinda

Amadinda

Október 9-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben az Amadinda és a tajvani Ju Percussion adja majd a ritmust. A két ütőegyüttes fergeteges műsorában három magyarországi bemutató is szerepel: Stravinsky művei mellett Chang Chiung-Ying: Solar Myth, Ginastera: Cantata para América Mágica című darabja és George Antheil legjelentősebb műve, az experimentális filmművészet alapművévé vált Ballet mécanique.

A két utánozhatatlan stílusú hegedűművész, Lajkó Félix és Alexander Bălănescu közös koncertje igazi csemegének ígérkezik. Október 11-én a Bálnában duóban és egymás együtteseivel is hallhatjuk majd azt az örömzenét, ami mindkettőjükre oly’ jellemző.

Lajkó Félix

Lajkó Félix

Daniele Finzi Pasca, napjaink ünnepelt előadóművész-rendezője (többek között a Szocsi Téli Olimpia záróeseményének rendezője) ezúttal különleges egyszemélyes darabját, a személyes ihletésű Icaro-t mutatja be a CAFe-n október 14. és 15-én. A világon már több mint 700 alkalommal játszott monodráma abban az időben született, amikor a svájci koreográfus-rendező börtönbüntetését töltötte, amiért lelkiismereti okokból megtagadta a kötelező katonai szolgálatot.

The Real Group, az öttagú a cappella együttes, Svédország nemzeti büszkesége. A majdnem harminc éve turnézó kórus énekelt már szimfonikus zenekarral, jazz együttesekkel, popbandákkal, de felléptek a 2002-es FIFA Labdarúgó Világbajnokság megnyitóján és a svéd királynő születésnapjára rendezett ünnepségen is. Kifogyhatatlan energiáikból most a CAFe közönségének is jut, október 15-én a Bálnában.

The Real Group

The Real Group

Nina Hagen négy évtizede dolgozik fáradhatatlanul, de semmit sem veszített ifjonti lendületéből; koncertezik, filmekben szerepel, évről-évre sikerül meghökkentenie újra és újra a közönséget. Október 19-én a CAFe Sátorban sem számíthatunk tőle semmi finomkodó előadásra, hiszen – bár jövőre 60 éves lesz – még mindig ő a punk koronázatlan királynője.

Annie Clark, művésznevén St. Vincent a kortárs art-rock idei egyik legjelentősebb és legfoglalkoztatottabb alakja, amellett, hogy az összes nyári fesztivált végigzenélte, februárban megjelent negyedik albumának európai turnéját a CAFen nyitja meg, október 18-án, az A38 Hajón.

Forrás: CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál - 2014.10.03-19.