Gazdagabb programkínálattal rendezik meg idén a Vásárhelyi Forgatagot

A tavalyinál gazdagabb kulturális kínálattal és csaknem kétszer akkora helyszínen rendezik meg szerdától Marosvásárhelyen a Vásárhelyi Forgatag több mint kétszáz eseményt felvonultató programsorozatát – közölték keddi sajtótájékoztatójukon a főszervezők.

A csaknem felerészt magyarok lakta erdélyi városban második alkalommal rendeznek magyar kulturális napokat. Portik Vilmos és Soós Zoltán főszervezők a programfüzetben olvasható köszöntőjükben úgy fogalmaznak, hogy a vasárnapig tartó Vásárhelyi Forgatag a magyarság „szétziláltságának leküzdésére, önbizalma visszanyerésére és legjobb tulajdonságai megmutatására tett kísérlet”.

A szervező Marosvásárhelyért Egyesület sajtótájékoztatóján elmondták, hogy a forgatagot a Maros Művészegyüttes gálaműsorával nyitják szerda este a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, majd csütörtöktől a Maros-partra, a civil falu, a kortárskert, borudvar eseményeire, gyermekprogramokra és koncertekre várják az érdeklődőket. Bővült a színházi kínálat, újdonság a népzenészek találkozója, verbunkversenyt és nótaestet is rendeznek. Idén Marosvásárhely testvértelepülései – Zalaegerszeg és Baja – is bemutatkoznak.

A szervezők a magyarul nem tudó közönség felé is nyitni szeretnének: román nyelvű borkóstolót rendeznek, bemutatják a Kincses Vásárhely képeskönyv román nyelvű kiadását, kétnyelvű szórólapokat és plakátokat nyomtattak, a Teleki Téka rendezvényeit pedig szinkrontolmács teszi hozzáférhetővé a román közönség számára. Bővül a vásári forgatag is, több lesz a kézműves és a programot csaknem ötven partnerszervet gazdagítja.

A gasztronómiai kínálatot ismertető Gáspár Botond elmondta: nemcsak a bemutatandó ételkülönlegességek, hanem a lacikonyhák is a magyaros ízeket helyezik előtérbe. Hozzátette: szombaton a Vásárhelyi Forgatag is csatlakozik a nemzeti gulyásnaphoz, vagyis az általuk aznap elkészített gulyás fotóit a résztvevők feltöltik a virtuális térbe, hogy kifejezzék összetartozásukat és sokféleségüket a „magyar nemzet virtuális gasztronómiai ünnepén”.

A fesztivál költségvetése a tavalyi ötvenről idén csaknem hetvenezer euróra nőtt, amelynek több mint a felét magyarországi támogatók, a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Szerencsejáték Zrt. adják – mondta Portik Vilmos. Ezt egészíti ki a Maros megyei tanács támogatása és a helyi vállalkozók segítsége – tette hozzá.

Az MTI kérdésére, hogy változott-e a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal hozzáállása, amely tavaly meglehetősen ellenségesen viszonyult a kezdeményezéshez, Soós Zoltán elmondta: idén már nem lesz konkurens rendezvény, a városháza – ha nem is járult hozzá anyagilag a Vásárhelyi Forgataghoz – nem akadályozta, úgymond „passzív segítséget” nyújtott a szervezők munkájához, az engedélyezési eljárás pedig gördülékenyen zajlott.

A főszervezők azt remélik, hogy az idei rendezvénysorozat meggyőzi a városházát, hogy – a kolozsvári példához hasonlóan – jövőre már ne csak megtűrje, hanem támogassa is a magyar kulturális napokat.

Forrás: MTI