Magyarország tortájának felvágásával nyitották meg a Magyar Ízek Utcáját

A Magyarország 2014-es tortájának választott Somlói revolúció, az ország idei cukormentes tortája, a Csokis kaland és a Honvédség Tihanyi fehércsokoládé tortájának ünnepélyes felvágásával nyitották meg a Magyar Ízek Utcáját a fővárosi Clark Ádám téren kedden.

Magyarország 2014-es tortája, a Somlói revolúció fantázianevű torta, a Honvédség tortája, a Tihanyi fehércsokoládés torta és Magyarország idei cukormentes tortája, a Csokis kaland fantázianevű torta a Magyar Ízek Utcájának ünnepélyes megnyitóján Budapesten, a Clark Ádám téren 2014. augusztus 19-én. - MTI fotó: Bruzák Noémi

Magyarország 2014-es tortája, a Somlói revolúció fantázianevű torta, a Honvédség tortája, a Tihanyi fehércsokoládés torta és Magyarország idei cukormentes tortája, a Csokis kaland fantázianevű torta a Magyar Ízek Utcájának ünnepélyes megnyitóján Budapesten, a Clark Ádám téren 2014. augusztus 19-én. – MTI fotó: Bruzák Noémi

A Magyarország 2014-es tortájának választott Somlói revolúció, az ország idei cukormentes tortája, a Csokis kaland és a Magyar Honvédség Tihanyi fehércsokoládé tortájának ünnepélyes felvágásával nyitották meg a Magyar Ízek Utcáját a fővárosi Clark Ádám téren kedden.

Az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódó gasztronómiai vásár és programsorozat látogatói megkóstolhatják és meg is vásárolhatják a többfordulós verseny során legjobbaknak választott édességeket, amelyek hamarosan az ország cukrászdáiban is kaphatók lesznek.

Magyarország tortáját a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének versenyén választották ki. A győztes, Somlói revolúció elnevezésű tortát – melynek fő alkotóelemei a diós grillázs, az étcsokoládé mousse, a narancs és a vaníliás tojásos fehércsokoládé – a székesfehérvári Damniczki cukrászda készítette, míg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány cukormentes tortákra meghirdetett versenyében a Nándori Cukrászda Csokis kaland névre keresztelt édessége győzött. Utóbbit ünnepélyes felvágása után elsőként cukorbeteg gyermekek kóstolhatták meg. A honvédség tortájához, amelyet a Magyar Honvédség Szakácsválogatottja készített, Balaton környéki alapanyagokat, sárgabarackot, mandulát és levendulát használtak fel.

A Magyar Ízek Utcája kedden és szerdán egészen az esti tűzijátékig várja a látogatókat a Budai felső rakparton. A vásár középpontjában idén a külhoni magyar konyhák ételei állnak: több mint száz kiállító jeleníti meg a határon túli magyarok lakta területek, köztük Erdély, Vajdaság, Alpokalja, Felvidék és Kárpátalja gasztronómiáját. Rengeteg házias, kézműves húskészítmény, sajtok, lekvárok, halételek várják a vásárlókat. A megszokottabb ízekre vágyók pedig megtalálhatják a fesztiválok legnépszerűbb ételeit, a kenyérlángost és a kürtőskalácsot is.
Magyarország leghosszabb gasztrosétányán mutatják be szerdán a Szent István-napi kenyeret is a Magyar Pékszövetség sátránál. A pékszövetség idén negyedik alkalommal rendezte meg Szent István-napi kenyérversenyét, amelyen a szakemberekből álló zsűri az andornaktályai Kurdi Family Kft. termékét, a Várkapitány kenyerét választotta az ország első számú kenyerévé.
Forrás: MTI