Összművészeti Fesztiválköztársaság

Összművészeti kulturális zsongás is várja a Sziget fesztiválozóit, a képzőművészettől, a színházi produkciókon át, egészen a cirkuszig. A Sziget idén nagyobb hangsúlyt fektet az artisztikai programokra, így a Fesztiválköztársaság területen bárhol könnyedén belefuthatunk utcazenészekbe, színházi előadásokba, ugyanakkor az ArtZone, a Fidelio Kultúrzóna, vagy a Múzeumi Negyed összegyűjti a rendkívüli és egyedi produkciók széles tárházát.

A Sziget Fesztiválköztársaság – a zenei csemegék mellett – idén is színes, kulturális programokkal várja a látogatókat. Augusztus 11-18. között számos művészeti produkciót tekinthetnek meg a fesztiválozók, és kipróbálhatják tehetségüket a képzőművészeti workshopokon.

A Cirque du Sziget egy külső látványában a régi vándorcirkuszok hangulatát idéző sátor, ahol az újcirkusz műfaj számos képviselőjével és a ReCirquel társulattal találkozhatunk, akik idén is kifejezetten a Szigetre készülnek egy, a szó szoros értelmében vett új produkcióval.

A Nagy utcaszínházak (utcaszínházak) magával ragadó élményt nyújtanak az egyedi, fantáziadús világukkal és olyan szereplőkkel, mint abroncsos szoknyás udvarhölgyek, akik modern, elektronikus zenei kísérettel hívnak eklektikus időutazásra vagy a nyelvi gátakat áthidaló lovagok, akik a ténylegesen tüzet okádó sárkánnyal küzdenek meg a hatalomért. Ausztrál és francia csapatok csábítják a koncertek után pihenni térő közönséget a képzelet világába.

A Fidelio Kultúrzónában óriási stíluskavalkád várható, ahol a kultúrabarátok egy emberként lelkesedhetnek a kortárs színházért és -táncért, az operáért, a kabaréért vagy éppen az „egyszálgitárért”. A helyszín egyik különleges produkciója a LabOPERAtórium, egy áltudományos operakísérlet hangfajokkal a legnépszerűbb szerzők: Bernstein, Bizet, Delibes, Donizetti, Mozart, Offenbach, Puccini, Rossini, Verdi műveiből. A díszletet Lakatos Márk tervezte.

Aki a kikapcsolódás helyett inkább az agytekervényeit mozgatná meg, annak a Rubik Szigeten és a Logikai (Feladatok) Játékok Sátrában a helye. Rubik Ernő, aki az idén 70 éves, 40 évvel ezelőtt alkotta meg találmányát Budapesten. A színes konténe­rekből álló Rubik Sziget több, mint egy installáció: ez egy olyan attrakció, amely szórakoztató módon mutatja meg a Sziget látogatóinak, hogy milyen sikereket adott a világnak a Rubik kocka.

A Rubik Sziget helyszín mellett, szoros szomszédságban, a sokak által kedvelt Logikai Játékok Sátrának 2014-as programjából nem hiányozhat a természetesen a sakk, térbeli malom vagy amőba. Idén, emellett igazi bűntények után nyomozhatsz a XXI. század technológiáját felhasználva dr. DNS csapata jóvoltából.

A Tarot Labirintusban pedig önismereti szerepjátékon keresztül, komoly döntési helyzetek elé állítják a kalandvágyókat a tarot kártya élő, megszemélyesített szimbólumainak segítségével.

Azok a fiatalok, akik a Sziget közönségének gerincét adják, és szerte Európából, sőt azon túlról is érkeznek Budapestre, hogy egy nagy buli részesei legyenek, már olyan korban nőhettek fel, amikor Európa keleti és nyugati felén élni földrajzi adottság csupán. Nekik az a természetes, hogy nincsenek határok, hogy szaba­don utazhatnak, tanulhatnak, barátkozhatnak.

A Kelet-Európa Vurstli arra vállalkozik, hogy nekik mutas­sa meg azt a kort és azt a mára egyre értelmetlenebbé és szürreálisabbá váló viszonyrendszert, amiben szüleik és nagyszüleik még mindennapjaikat élték, ahol mindent lehetett, ami nem tilos, és a bizalom alapja a fokozott ellenőrzés volt. Izgalmas jelenkori vizuális kísérletre és egyben kordoku­mentálásra készülünk, negyedszázaddal a rendszerváltás után, fiatal európai művészekkel, akik már egy közös Európában élnek, ahol nincsenek határok és nincsenek falak. A Kelet-Európa Vurstlit körülvevő határsáv egy szakasza idén maga lesz A FAL, melyet 25 ajtó szimbolizál. Ajtók, amiket csak ki kell nyitni, falak, amiket csak le kell bontani… Két oldalán fiatal képzőművészek hagynak em­lékképet és korrajzot magukról és a szüleik, környezetük emlékeiről. Ki keletről, ki nyugatról.

A Magic Mirror mára már fogalom. A fesztivál queer helyszínén délutánonként fesztivál-díjas filmek, beszélgetések, táncbemutató. Esténként koncertek, varieté, hajnalig tartó partik. Sőt, a Táncdalfesztivál is ide költözött. Idén a berlini Fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából berlini produkciókkal működik együtt. A filmvetítések idén is a Berlinale-val, az évenként megújuló Varieté a kultikus Base Berlin csapatával közösen kerülnek megrendezésre.

Forrás: Sziget Fesztiválköztársaság

sziget