Küldj 1 képet! – A Magyar Mezőgazdasági Múzeum digitális fotó- és dokumentumgyűjtő pályázata

„Az első világháború és a falu”

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum a száz esztendeje kirobbant első világháborúra emlékezve „Küldj 1 képet!” címmel pályázatot hirdet digitális fényképek és digitalizált dokumentumok gyűjtésére.

Kuldj1kepet_03

A pályázatra a múzeum a parasztság és a magyar vidék első világháborús szerepvállalásáról, a fronton és a hátországban élők mindennapjairól beküldött anyagokat várja.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum pályázatával arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy a vidéken élőket, az agráriumot hogyan érintette a háború. Míg a parasztság, a gazdák és fiaik a fronton szolgáltak, az otthon maradt asszonyok, gyermekek és idős szülők erejüket megfeszítve igyekeztek helytállni a hátországban.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum az 1896. évi alapításától kezdődően egészen napjainkig gyűjti a magyar mezőgazdasággal kapcsolatos tárgyakat, emlékeket, dokumentációt, iratanyagot, fényképeket. A pályázat célja a háborús emlékek megosztása, a rejtett relikviák újrafelfedezése, továbbá a múzeum emlékanyagának gyarapítása.

csalad111

A pályázat témája: Az első világháború és a falu

A pályázatra a múzeum várja a parasztság és a vidék első világháborús szerepvállalásáról, a fronton és a hátországban élők mindennapjairól beküldött, digitalizált anyagokat (saját tulajdonban lévő, jogtiszta, digitalizált fényképek, szkennelt dokumentumok, iratok, képeslapok, plakátok etc.).

A pályázat menete:

A digitális pályázatra szánt képeket és dokumentumokat a pályázók a www.kuld1kepet.hu weboldalra tölthetik fel. A dokumentumok feltöltése előzetes és egyszeri regisztrációhoz kötött. A regisztrációt követően, az oldalra bejelentkezve kezdhető meg a dokumentumok feltöltése. A dokumentumok elhelyezését és adatolását témabontás segíti. Egy beküldő több fényképpel, dokumentummal is pályázhat.

Technikai paraméterek:

  • A pályázatra szánt felvételek lehetnek színesek vagy fekete-fehérek, lehetőség szerint jó minőségű, nagy felbontású képek
  • Minimum felbontás: 1000×1000 képpont.
  • Minimum méret: 1 MB, maximum méret: 15 MB
  • Fájltípusok: jpg, gif vagy png kiterjesztésű dokumentumok

Különösen fontos, hogy a beérkezett dokumentumok adatoltak legyenek, azaz hogy az ábrázolt személyről, jelenetről vagy dokumentumról az ismert adatok, érdekes keletkezési körülmények is feltöltésre kerüljenek.

Jogi tudnivalók:

A pályázatra saját tulajdonban lévő, jogtiszta, kizárólag digitalizált (szkennelt) fényképpel vagy dokumentummal lehet pályázni. A képeken alkalmazott utómunkálatok csak technikai jellegűek lehetnek (pl. szélek levágása, színkorrekció, kontraszt, fényerő), de a kép tartalmán változtatni nem lehet.

A képek beküldője a feltöltéssel egyidejűleg nyilatkozik a szerzői jog birtoklásáról, illetve arról, hogy hozzájárul a dokumentumok tudományos és közművelődési célokra való felhasználásához, továbbá engedélyezi a dokumentumok megjelentetését a múzeum online felületein és saját kiadványaiban.

A pályázat értékelése:

A feltöltött digitális tartalmat muzeológusokból és szakértőkből álló bizottság nézi végig, majd a Magyar Mezőgazdasági Múzeum a legjobbakat a közönség elé tárja. A „közös gyűjtés” a múzeum online felületein, honlapján és Facebook-oldalán is bemutatásra kerül. A pályázat alatt az oldal látogatói is értékelhetik a feltöltött fényképeket, dokumentumokat.

Díjak:

Az első három helyezett, továbbá a közönségdíjas dokumentum beküldője családi belépőt nyer, valamint ajándék- és könyvjutalomban részesül.

A Küldj egy képet! pályázat díjátadóján a múzeum az összes pályázót közös beszélgetésen látja vendégül. Azeseményena múzeum történészei és a résztvevők megoszthatják gondolataikat a beküldött felvételekről és dokumentumokról. Az eseményre meghívott, 20. század eleji agrártörténelemmel foglalkozó agrártörténészek előadást tartanak a világháború és a mezőgazdaság szoros kapcsolatáról.

Beküldési határidő: 2014. október 15.
Eredményhirdetés: 2014. október 20.

A teljes pályázati kiírás és bővebb információ a www.kuldj1kepet.hu oldalon olvasható.

A technikai feltételekkel, jogi kérdésekkel kapcsolatban a pályázók a kuld1kepet@mmgm.hu e-mail címen érdeklődhetnek.

A program megvalósítását az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja.

Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
,