A Capa Központ működtetheti a Tivolit

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ veheti bérbe a Tivoli Színházat, melyet a tervek szerint egyesíteni fognak a központnak az épület első emeleten található kiállítóterével.

A Capa Központ az Ernst Lajos által több mint száz éve építtetett, Nagymező utca 8. szám alatti épület első emeletén működik, a Fővárosi Közgyűlés hétfői döntésének értelmében azonban bérbe veheti az ingatlan földszintjén található, két éve üresen álló Tivoli Színházat is – emlékeztetett az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében a Capa Központ.

Az intézmény tájékoztatása szerint a fotográfiai központ szakmai célja az ingatlan újraegyesítése, és ezzel egy Közép-Európában is egyedülálló vizuális intézmény létrehozása.

Az első emeleti kiállítótér mellett a földszinti, szecessziós fogadótér és a 150 fős előadóterem szolgálná az oktatási funkciókat, nemzetközi mesterkurzusoknak, mozgó- és állóképek vetítésének, társművészeti esteknek adna helyet. Így a Capa Központ egy különleges, fiataloknak szóló, kortárs művészeti intézményként elősegítené Budapest kulturális arculatának gazdagítását – közölték.

A Fővárosi Közgyűlés határozatának megfelelően a Capa Központ kedvezményes, 1,1 millió forint plusz áfa összegű bérleti díjat fog havonta fizetni a 808 négyzetméter alapterületű ingatlanért.

A Nagymező utca 8. szám alatti épületet 1912-ben építtette Ernst Lajos műgyűjtő. A földszinti előadóteremben legutoljára a Budapesti Kamaraszínház játszóhelyeként működött a Tivoli Színház; a teátrum két évvel ezelőtti megszűnése óta a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan üresen állt.

Az épület első emeleti kiállítóterében korábban az Ernst Múzeum működött, amelynek helyén 2013-ban jött létre a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. Kőrösi Orsolya igazgató már a központ 2013. decemberi megnyitásakor elmondta az MTI-nek: régóta folynak tárgyalások arról, hogy a Capa Központ és az egykori Tivoli Színház – az építtető Ernst Lajos által is egy egységben megálmodott – terei ismét egyesülhessenek, és a központ ne „fél intézményként” működjön.

Forrás: MTI