Dizájnpályázat és epertorta a vonalkód bevezetésének 40. évfordulójára

Dizájnpályázatot hirdet és az EperCode elnevezésű süteménnyel ünnepeli a kereskedelmi vonalkód negyven évvel ezelőtti bevezetését és a GS1 Magyarország nonprofit szervezet, amely harminc éve alakult.

„Negyven évvel ezelőtt, ezen a napon az Ohio állambeli Troy városban olvasták le először az első vonalkódot egy rágógumiról” – idézte fel Patvaros Boglárka a vonal-és a 2D kódokkal foglalkozó hazai szabványszervezet, a GS1 Magyarország operatív igazgatója a csütörtöki budapesti ünnepségen.

Magyarország harminc éve, 1974-ben csatlakozott a GSI európai szervezetéhez, amely kilenc éve egyesült az amerikai vállalattal. Mint az igazgató elmondta: Magyarországon először a Baba szappant látták el vonalkóddal. Hangsúlyozta, hogy a nyomon követés technológiájának köszönhetően ma már bizonyos termékekről azt is meg lehet tudni, hogy honnan származnak az alapanyagok.

Az évfordulóra született Epercode tortát Auguszt József cukrász készítette a cég számára. A vonalkódot idéző hosszúkás epermousse süteményen lévő Qr-kód segítségével kiderül az is, hogy a sütemény miként készült és milyen összetevőket tartalmaz. A tortaszelet minden Auguszt cukrászdában megvásárolható.

A hazai szervezet fennállásának 30. évfordulója alkalmából július elejétől KódVilág elnevezésű dizájnpályázatot hirdet képző- és iparművészek, művészhallgatók, dizájnerek és minden 16 évesnél idősebb érdeklődő számára. A pályázat témája a vonalkódokra és a 2D kódokra jellemző, csíkos-kockás motívumok kreatív alkalmazása festményen, grafikán, szobron, használati tárgyon, ruhán, fotón vagy videofilmen.

A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, valamint egy közönségdíjat is kiosztanak. Az első helyezett 160 ezer, a második 80 ezer, a harmadik 40 ezer forintot kap, míg a közönség által legjobbnak ítélt alkotás készítője tárgynyereményben részesül. A pályaművek leadási határideje szeptember 30.

A díjátadó október 16-án lesz a budapesti Design Terminálban, ahol a legjobb munkákból háromnapos kiállítás is nyílik. A pályázathoz csatlakoztak a Moholy-Nagy Művészeti és a Képzőművészeti Egyetem mellett Pécs, Nyíregyháza, Debrecen és Szeged egyetemei és középiskolái.

Forrás: MTI