Zerlina meglovagolta Don Giovannit

Meghódította a drezdai parlamentet és sok száz középiskolást győzött meg az operáról Ágoston László vezetésével a magyar Moltopera.

Rauschwalde - Göncz Renáta, Ágoston László - Fotó: Martin Ksienzyk

Rauschwalde – Göncz Renáta, Ágoston László – Fotó: Martin Ksienzyk

 Niesky, Göncz Renáta, Ágoston László- Fotó: Martin Ksienzyk

Niesky –  Göncz Renáta, Ágoston László- Fotó: Martin Ksienzyk

2014 májusa rendkívüli hónap volt az alig két éves, de már az Operaházba készülő Moltopera tagjainak: előbb rangos, nemzetközi gálán mutatkozhattak be a szászországi parlamentben (többek közt a Bundestagspräsident, Prof. Dr. Norbert Lammert jelenlétében), majd hosszú kutatás és előkészítés végén a magyar mintára megalakult Moltopera Germany szervezésében mutatták be 13-16 éves német fiataloknak világszinten is egyedülálló iskolai programjukat.

„Ez a legkritikusabb korosztály. A kamaszok tényleg megmondják, mit gondolnak és adott esetben nem félnek kényelmetlen helyzetbe hozni minket. A mi programunknak két újdonsága van: egyetértünk és hitelesek vagyunk. Egyetértünk, mert az ő helyükben mi is elutasítóak lennénk az operával kapcsolatban (nekünk is megvoltak a magunk borzalmas élményei) és hitelesek vagyunk, mert professzionális zenészként, a Zeneakadémia után, de huszonéves fiatalon állunk eléjük, sokszor elismerve a sztereotípiák igaz oldalát, egyetemes hibáinkat” – fogalmazott Ágoston László, a program előadója és a Moltopera társulatigazgatója.

Az Európai Unió és a Skoda Klische támogatásával létrejött iskolai programsorozat öt helyszínen (Rothenburgban, Görlitzben, Nieskyben, Rauschwaldeban és Löbauban) vonzott összesen majd’ félezer német középiskolást, akik az alábbi videó tanulsága szerint valóban jól reagáltak a Moltopera interaktív, fiatalos hangvételű előadásaira.

„A legelején és a legvégén énekeltem: az O mio babbino caroval nyitottunk és a Zerlina-Don Giovanni duettel zártunk. Mintha nem ugyanaz a közönség lett volna, akkora volt a kettő fogadtatása közötti különbség. Laci három óra alatt megnevettette, feloldotta és kinyitotta őket az opera műfajára” – idézte fel az eseményeket Göncz Renáta, a Moltopera énekese.

Bár a Moltopera már sok tucat egyetemi és iskolai ismeretterjesztő előadáson van túl, ezt a programot itthon még nem tudták bemutatni. A német iskolák jelezték, 2015-ben is szívesen látják a magyar fiatalokat, a Nils Matthiesen vezette német testvérszervezet pedig már elkezdte a források előteremtését.

A képekkel, vetítéssel, szemléltetéssel és drámapedagógiai elemekkel átszőtt angol nyelvű előadások már most felkeltették számos további külföldi helyszín érdeklődését, így könnyen elképzelhető, hogy hamarosan Svédország, az Egyesült Királyság és Olaszország is megismeri majd a magyar Moltopera módszereit.

Forrás: Moltopera