„A nem normális emberek nagyon rendben vannak” – 7. Ördögkatlan Fesztivál

Az idei Ördögkatlan Fesztivál egyik díszvendége, a Katona József Színház adott otthont az idén hetedik születésnapját betöltő összművészeti fesztivál sajtótájékoztatójának 2014. május 29-én.

ordogkatlan-2014_webreA beszélgetésen részt vett Törőcsik Mari (a fesztivál fővédnöke), Máté Gábor (a színház igazgatója), Göttinger Pál (rendező), Dinyés Dániel (zeneszerző, zongoraművész), Kolonits Klára (operaénekes) és a két főszervező Kiss Mónika és Bérczes László is.

Gyönyörű vidéken, négy kis baranyai faluban: Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Beremend és a Vylyan-teraszon az életet, annak szépségét és szabadságát ünneplő összművészeti fesztivál minőségi programokkal, sok érdekességgel és hagyományos értékrenddel várja az érdeklődőket.

A 400 programból összeállt 5 tartalmas nap két jelszava most is: „Legyünk jók” és „Mi nem vagyunk normálisak”. A résztvevő színészek és művészek jelenléte – Töröcsik Mari szavait idézve – itt egy örök érvényű igazságból fakad: „A színész, a művész szerepe, hogy elvigye a nézőt egy olyan útra ahol a legkomplikáltabb dolgokat is be tudja fogadni.” Teszik ez úgy, hogy ezeken a helyszíneken, ebben az 5 napban nincs igazán határ a közönség és a néző között.

A programok olyan színházi, könnyű- és komolyzenei, irodalmi, képzőművészeti és családi eseményekből, találkozásokból épülnek fel, ahol a minőség garantálja a hangulatot a derűhöz és az emberséghez. Az idei díszvendégek közt van a Katona József Színház, akik több darabjukat is bemutatják a közönségnek, és Lajkó Félix is, aki nem csak lemezbemutatóval érkezik, de a Budafoki Dohnányi Zenekarral is fellép. Több, az alternatív zenei stílust képviselők közül a nyitó estén a Quimby, a zárónapon a Kiscsillag ad nagykoncertet. Az irodalom kedvelői több kortárs íróval, költővel is találkozhatnak a programsorozatban. A legkisebbeket bábszínházzal, gyerekprogramokkal várják a szervezők.

A fesztivál fővédnökének választottak közül Cseh Tamás már nincs közöttünk. Halálának 5. évfordulója a programsorozat idejére esik. A szervezők egy közös énekléssel szeretnének megemlékezni arról a személyiségről, aki 2008-ban megnyitotta az első Ördögkatlan Fesztivált. Ezért augusztus 7-én délután 17 óra 04 perckor az összes esemény szünetet tart, minden résztvevőt a nagyharsányi focipályára várnak.

A sajtótájékoztató utolsó perceiben Törőcsik Mari arra kérte az újságírókat továbbítsák az olvasóiknak: ne feledkezzünk meg a színházról, a színpadi színészeinkről és kiemelte Fekete Ernő tehetségét a színésztársai közül.

Mi nem feledkezünk meg róluk. Itt, a XXI. századi világban, ahol ugyan mi „nem normálisak” periférián vagyunk a „normálisakhoz” képest, nekünk ez semmit nem számít, hiszen nekünk ez a világ közepe. Akár a hétköznapokban, akár ott az Ördögkatlanban.

Tóth Judit Nikoletta

Az esemény weboldala: 7. Ördögkatlan Fesztivál

Kapcsolódó cikkek: „A hetedik te magad légy” – 7. Ördögkatlan Fesztivál 2014. augusztus 5-9.

Ördögkatlan – A Katona József Színház és Lajkó Félix az idei díszvendégek között