Gyermeknapi rendezvények, programok országszerte

Szombaton és vasárnap ismét Hetedhét Játékfesztiválra várják Székesfehérváron a gyerekeket. A második alkalommal meghirdetett programsorozat középpontjában idén a klasszikus mese lesz.

A május 24-25-i programot bemutató keddi sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester felidézte, hogy a Hetedhét Játékfesztivál a székesfehérvári gyermeknapból nőtt kétnapos fesztivállá és a városi nagyrendezvények sorába emelkedett.

A fő helyszín ezúttal is a Hiemer-házban található Hetedhét Játékmúzeum lesz, de a Városház téren és környékén szintén sok program várja a gyerekeket – tette hozzá.

Nagy Veronika a Hetedhét Játékmúzeum vezetője jelezte, hogy a legtöbb program a klasszikus mesékre épül, mert a népmesei gyökerű, évszázados mesekincs a mai napig fontos szerepet kap a gyerekek személyiségfejlődésében.

A fesztivál fellépői közül kiemelte a Márkus Színházat, a Tintaló Társulást, a Kabóca- és a Bábakalács Bábszínházat.

F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a színpadon a szombati záró koncertet Gryllus Vilmos, míg a vasárnapit Szalóki Ági adja. Megjegyezte, hogy a városnéző kisvonat két napra mesevonattá válik, amelyen a gyerekek két napon keresztül folyamatosan meséket hallgathatnak.

A nemzetközi gyermeknap alkalmából szombaton országszerte megnyílnak a gyermekek előtt a tűzoltólaktanyák – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője szerdán az MTI-t.

Mukics Dániel elmondta, hogy országszerte 250 tűzoltólaktanyában várják a kicsiket délelőtt 10 órától délután 4 óráig.

Az érdeklődők nem csupán a tűzoltóautókat, különleges felszereléseket tekinthetik meg, hanem több próbariasztást is rendeznek számukra. Ezek alkalmával a gyerekek azt is megnézhetik, hogy miként indulnak a tűzoltók a balesetek vagy tűzesetek helyszínére.

Szombaton ingyenesen látogatható Budapesten a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma és annak vidéki kiállítóhelyei is – közölte a helyettes szóvivő.

Koncertekkel, kalandparkkal, zenés táncos bemutatókkal is várják a családokat szombaton és vasárnap a budapesti Városligetben.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és a Fővárosi Önkormányzat ingyenes gyermeknapi rendezvényét a főváros idén 19 millió forinttal támogatja – mondta el csütörtökön, a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester. Hozzáfűzte: a rendezvény célja, hogy a határon innen és túl élő hátrányos helyzetű gyermekek számára ingyenes szórakoztató, kulturális és sportélményeket biztosítson. Tarlós István hozzátette: a főváros a jövőben is támogatni fogja a rendezvényt és egyéb területeken is folytatni akarja az együttműködést a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal.

Edvi Péter, az NGYSZ elnöke kiemelte, hogy a Nemzetek Utcájában összesen 42 ország nagykövetsége, kulturális intézete mutatja be kulturális és gasztronómiai sajátosságait, valamint az Országgyűlés is kínál változatos programokat.

A rendezvényre idén is külön meghívnak több mint 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi – pécsi és pápai – intézményekből, valamint a határon túlról: Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból és Kárpátaljáról. A vendég gyerekek utazási, szállás- és étkezési költségét a szervezet teljes mértékben magára vállalja.

A nagykövetségek színpadán zenés-táncos bemutatók, a Biztonságos Internet Program (SIP) sátrában számítógépes és kvízjátékok, az M2 élményszigetnél Süsü és a tévémaci is várja a látogatókat. A Mercedes-Benz Hungária Kft. MobileKids programja a biztonságos közlekedésre oktatja a résztvevőket interaktív játékokkal, az OTP Bank idén is focikupával és interaktív pénzügyi játékokkal készül.

Az eseményen fellép mások mellett Rutkai Bori és együttese, Gubás Gabi és a Szeleburdi Színház, a Kaláka együttes, a Madách Musical Táncművészeti Iskola, a MÉZ együttes és a MintaPinty Zenekar. A rendezvényen a gyerekek lovasterápiás és kutyás bemutatót láthatnak, valamint arcfestésen, kézműves foglalkozásokon és különböző vetélkedőkön vehetnek részt.

Az NGYSZ nőgyógyászati szűrőkamionjában szaktanácsadás és tájékoztatás, az OTP Bank fogászati szűrőbuszában szűrés zajlik majd, a Magyar Vöröskereszt pedig véradásra vár minden 18 és 60 év közötti önkéntest.

A biológiai sokféleség fontosságára hívják fel a figyelmet vasárnap a vácrátóti botanikus kertben a gyermeknaphoz kapcsolódva – tájékoztatta az MTI-t az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának közönségkapcsolati munkatársa.

A rendezvényen bemutatják és a látogatók már alkalmazhatják az ismeretszerzés új lehetőségét, a QR-kódot, amelyet a közelmúltban vezettek be – tette hozzá Halászné Szakács Éva. A biológus a világnappal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a botanikus kertek feladatai között szerepel a biológiai sokféleség megőrzése, ezért nevezik sokan „Noé újkori bárkáinak”. Az emberi tevékenység közvetlen és közvetett hatásai révén az élőhelyek példátlan gyorsasággal pusztulnak, és léteznek olyan fajok, amelyek napjainkra természetes élőhelyükön már nem, csak bizonyos botanikus kertekben találhatók meg. „Ezeknek a fajoknak a genetikai információja pótolhatatlan” – hangsúlyozta az intézmény munkatársa, hozzátéve, hogy a Pannon Magbank projekt – melyben az intézet is részt vesz – a honos növényfajok magjainak gyűjtésével és tárolásával szintén a biológiai sokféleség megőrzését szolgálja.

A kertbe látogatók vasárnap két olyan kiállítással is találkozhatnak, amelyek a biodiverzitás fontosságára hívják fel a figyelmet, de mesesarok, állatnyom-bemutató is lesz, és a vendégek újdonságként a növényekhez kihelyezett QR-kódok segítségével játékos feladatokat is megoldhatnak okostelefonjaik segítségével.

A QR-kódokkal az adott fajt leíró Wikipédia-oldalra juthatnak el az érdeklődők – magyarázta a kutatóintézet munkatársa. Vácrátóton a Wikimédia Magyarország Egyesülettel együttműködve az idei tavasztól folyamatosan valósul meg a QR-kódok növényekhez történő kihelyezése, jelenleg már több mint 35 növényfajnál található ilyen. A hazai botanikus kertek vonatkozásában ez az együttműködés egyedülálló – fűzte hozzá. A sokféleség jegyében tavaszi növénykiállítást és –vásárt is tartanak, amelyen a kaktuszoktól a gyógynövényeken át a ritka zöldségpalántákig a legkülönbözőbb növényeket kínálnak.

Vasárnap, a gyermeknapon adják át az I. kerületi Mária téren található Rumini-játszótér második ütemét, amelyben egy nyolc méter magas, ágyús, csúszdás vár, egy függőhíd és az aszfalton egy óriáspolip is elkészült.

A Rumini-játszótér kialakítása két ütemben történt meg: az önkormányzat tavaly Mikulás napján adta át a játszótér első ütemét, akkorra készült el a Szélkirálynő, a hatalmas, háromárbocos kereskedőhajó. Május 25-én újabb, a Rumini-meseregény helyszíneit idéző, saját fejlesztésű játékokat vehetnek birtokba a gyerekek – tájékoztatta Blázsovics Lívia, a kerület sajtóreferense pénteken az MTI-t.

„Elkészültek az új játékelemek, amelyek megelevenítik egész egérvárost, a fal egy újabb részét pedig ismét Kálmán Anna, a Rumini-könyvek illusztrátorának rajzai díszítik. Az újak mellett a korábbi ütemben elkészült, a tél alatt elhasználódott részeket is felújították” – fejtette ki.

Berg Judit, a Rumini-könyvek írója korábban az MTI-nek elmondta: a Budavári Önkormányzat kereste meg azzal az ötlettel, hogy közreműködjön a Rumini által ihletett játszótér kialakításában a Mária téren, ahol egy már meglévő parkot bővítettek tovább. A második ütemben elkészült új elemek terveit szintén az írónő és az illusztrátor készítették az önkormányzattal együttműködve.

Az önkormányzat már több tematikus játszóteret alakított ki a kerületben: elsőként a Franklin utcai játszótéren a Magyar Mesehősök Falát készíttette el, majd a Gellérthegyen a Vuk-játszótérrel lepte meg a családokat.

„A Vuk-játszótér jelenleg a kisebb gyerekek igényeit elégíti ki, így ennek bővítését és megújítását is tervbe vette az önkormányzat” – tette hozzá a sajtóreferens, aki azt is elmondta, hogy a tervek között szerepel még egy Pom-Pom-játszótér kialakítása a Naphegy téren, amelynek terveit Sajdik Ferenc Kossuth-díjas grafikus készíti el.

Vasárnap, a gyermeknapon 18 éves korig ingyenesen látogathatók a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria állandó és időszaki kiállításai, a Design Terminálban pedig a Mini Terminál kreatív műhelye biciklis termékek készítésére várja a gyerekeket.

A múzeumokban a 8-13 éves korosztály tagjai számára tárlatvezetést is szerveznek: a Magyar Nemzeti Galériában délelőtt Nyári színek és fények címmel kalauzolják a fiatalokat, a Szépművészeti Múzeumban pedig délután a Varázslatos lények című programra várják őket – olvasható a múzeumok által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a tárlatvezetéseken a résztvevők létszáma műtárgybiztonsági okokból korlátozott, így a részvételt érkezési sorrendben tuják biztosítani a kiállítóhelyek.

A Design Terminál kreatív műhelye, a Mini Terminál a kisiskolás korosztályt biciklis programmal várja vasárnap délelőtt az Erzsébet téren. Itt a gyerekek divatos, vázra szerelhető táskákat, fényvisszaverő kitűzőket, bicikliékszereket, nadrágvédőket tervezhetnek és készíthetnek.

A műhelymunka során megismerkednek az alapvető biciklis közlekedési szabályokkal és kultúrával, valamint a biztonságos bringázás kellékeivel is – olvasható a Design Terminál MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

A városba költözteti az erdőt szombaton, a gyermeknap alkalmából a Pilisi Parkerdő Zrt., amely a XII. kerületi Hegyvidék Bevásárlóközpontban várja minden érzékszervüket próbára tevő kalanddal a gyerekeket. A Vasúttörténeti Parkban interaktív vasúti programokkal, a Gyermekvasúton koncertekkel és különböző bemutatókkal várják a családokat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Hármashatár-hegyi Erdei Iskolájának XII. kerületi programján az alkotni vágyók egész nap csatlakozhatnak az erdei festőnövényeket is használó fatáblafestéshez, és megnézhetik a vadon termő, de ehető növények bemutatóját is, amelyet kóstolás egészít ki. A gyerekek szaglószerveit az illatpárnás felismerés, erdei ismereteiket és logikai készségüket pedig a „növény-puzzle”, vagyis az egymáshoz tartozó növényi részek játékos összepárosítása teszi próbára – olvasható a szervezők közleményében.

Az ügyességi játékok kedvelőit célbadobós, készségfejlesztő játék, valamint a reflexeket próbára tevő ügyességi feladványok várják. A programot egy mini erdei mezítlábas ösvény teszi teljessé, ahol gyerekek a különböző felületeken járva ismerhetik és érthetik meg talpuk érzékelését.

A programok sorát Palya Bea dedikálással egybekötött koncertje színesíti a Hegyvidék Bevásárlóközpontban.

A Vasúttörténeti Park egész nap interaktív vasúti programokkal – nagymozdonyon utazással, hajtányozással, kerti vasúttal, lóvasúttal, Csajka sínautóval – várja a családokat. Emellett a vasúti színpadkocsin 11 órától a Magyar Rádió Családi Koncertjét hallhatják a látogatók.

A foci vb-re készülve a Cartoon Network Fociakadémia nyitóeseményén is részt vehetnek a gyerekek: a csatorna brazil hangulatú focipályáján profi focistáktól leshetnek el trükköket. A legügyesebbekről film készül, és jelentkezhetnek a fociakadémiára, ahol a brazil válogatott Luiz Gustavóval közös fociedzést is nyerhetnek.

A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútja a gyermeknapon folyamatosan mentesítő vonatokat is közlekedtet. A Hűvösvölgy állomáson egész nap színpadi programokkal kedveskednek a látogatóknak: az Apacuka zenekar, az Animal Cannibals, az Irigy Hónaljmirigy és Varga Viktor is fellép.

A zenei programok mellett lesz bohóc, bűvész, mazsorettek és kutyás bemutató is. A vasútállomáson kerti vasutazhatnak, hajtányozhatnak a vállalkozó kedvűek, de modellvasúttal, tűzoltóautó- és buszbemutatóval is készülnek a vendégeknek.

Forrás: MTI