Napelemes csillagok és Puhabeton az idei BETON kiállításon

Elkészültek az idei BETON kurzus és workshop alkotásai. Öt felsőoktatási intézmény száz hallgatója május 22-től egy hónapig a budapesti URIMURI tereiben rendezett kiállításon mutatja be betonból készült ékszereit, bútorait és köztéri beavatkozásait. A közönség kipróbálhatja a Puhabetont és megcsodálhatja a napelemmel működő beton csillagképeket is.

Beton_Urban Smile

Beton_ekszerekBeton1Különleges tárgyakat készítettek idén a 4. BETON kurzus és workshop résztvevői. Öt felsőoktatási intézmény mintegy száz hallgatója a Szövetség’39 Művészeti Bázis tervezőinek irányításával hónapokon át elméletben és gyakorlatban kísérletezett a betonnal. A fiatalok készítettek ékszereket, például nyakláncokat, medálokat és gyűrűket, de bútorok és köztéri beavatkozások is születtek a műhelyben. Az egyik idei érdekesség a Puhabeton, amely felveszi a ráhelyezett tárgyak alakját, és szintén izgalmas kísérlet az Urban Smile fantázianevű csillagtérkép. Az üveggel kiegészített, betonból készült kockák napelemmel működnek, így a bevésett csillagképek a sötétben világítani kezdenek.

A korábbi évekhez hasonlóan a BETON workshopot most is kiállítás zárja. Az idei munkák május 22-én, csütörtökön 21 órától szűk egy hónapra a budapesti URIMURI (1051 Budapest, Sas u. 15.) tereibe költöznek. A fiatalok nemcsak fotókon mutatják meg a tárgyakat, hanem kötetlen szórakozás keretében akár ki is próbálhatja azokat a közönség. További kuriózum, hogy a betontárlat az idén készült munkák mellett az elmúlt évek legnépszerűbb tárgyaiból is válogat. A megnyitó estéjén a BETON a nyolcadik születésnapját ünneplő Funzine kulturális magazinnal együtt várja mindazokat, akik szívesen ünnepelnek velük. A megnyitón sor kerül a zsűri által a „legBETONabbnak ítélt tárgyak” értékelésére és díjazására.

Az idei BETON kurzus és workshop összes alkotását csak a megnyitón lehet látni, hiszen másnaptól a tárgyak egy része – például padok és kutak – kikerülnek az utcákra. A köztéri beavatkozásokat hagyományosan egy ingyenes bringás túrán mutatják be az érdeklődőknek június második felében.

BETON kiállítás – a BETON kurzus és workshop, valamint az URIMURI közös szervezésében
Hivatalos megnyitó: 2014. május 22. (csütörtök) 21.00
Helyszín: URIMURI (1051 Budapest, Sas u. 15.)
A kiállítás ingyenesen látogatható egy hónapon át a szórakozóhely nyitva tartási idejében.

Együttműködő intézmények: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), a KREA Kortárs Művészeti Iskola és a Pécsi Tudományegyetem
Támogatók: Austrotherm Kft., Avers Kft., Bosch, Budapest Kerámia, Bútorg Kft., Concrete by Giacotti, Domoterc Kft., Dósafa Bútor Kft., Építőkémia Magyarország Kft., Építéstechnika Kft., Fischer Hungária Mapei Kft., Holcim Kft., Igor Metropol Nonprofit Kulturális Egyesület, JAF Holz Ungarn Kft., Keimfarben, Kooperoo.co, Lapp-fa Kft., Magyar Doka Zsalutechnika Kft., MC-Bauchemie Kft., Mekkora Print Kft., MES Kft., MKI Plexi, Molnár Beton Kft., MÜKISZOLG Ltd./Reokorr, Nexus-Terv Mérnöki Menedzser Iroda Kft., Pasta Manufaktura, Projekt Galéria, Rath Hungária, Rimi Monitoring Kft., Rögtön Jövök!, Sika Hungária Kft., Szilor Kft., Színmix Dekor, Tengerszem Túrabolt

További részletek:
https://www.facebook.com/betonworkshop
http://szovetseg39.hu/
https://www.facebook.com/urimuribudapest

Bővebb információ:
Mucsi Emese, BETON koordinátor +36 70 382 69 52
betonworkshop@gmail.com

Fotó forrás: Bognár Benedek – Simon Zsuzsanna
Forrás: Betonworkshop