Korea kincsei Szöulból – 2014. április 24 – június 10. – Koreai Kulturális Központ

2014 a Koreai Köztársaság és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének 25. évfordulója, mely alkalomból a Koreai Kulturális Központ egész évben nívós rendezvények révén kívánja bemutatni Korea hagyományos és kulturális örökségének eredetiségét és egyedülállóságát a külföldieknek és a külföldön élő koreai állampolgároknak.

Ibsa, ezüst berakás

Ibsa, ezüst berakás

Április 24. és június 10. között „Korea kincsei Szöulból” címmel először nyílt koreai iparművészeti kiállítás Magyarországon. A 150 alkotásból álló, a Koreai Kulturális Központ egész területét igénybe vevő tárlat ingyenesen tekinthető meg. A kiállítás a koreai népművészet mesterei által alapított Szöul Szellemi Kulturális Örökségeit Megőrző Közhasznú Társasággal közreműködve került megszervezésre, hogy Magyarországon is bemutathassuk Korea páratlan hagyományos kézműves értékeit.

A tradicionális koreai mesterségekkel foglalkozó 24 művész Szöul városának 23 szellemi kincsét szemlélteti, bútorokon, ékszereken, festményeken és különböző használati tárgyakon keresztül.

Jáde kő

Jáde kő

Kiemelkedő iparművészeti technikákat mutat be a kiállítás, mint például a fa tárgyak kagylóhéjjal való díszítése, a najeon, valamint három olyan lakkozási technikát, melyek nem csupán növelik a színek intenzitását, hanem több száz évig hibátlan állapotban őrzik meg azokat. Bemutatásra kerül a chimseon varrástechnika, koreai csomózással készült selyem kiegészítők, a tradicionális koreai háztartási eszközökön és ékszereken keresztül pedig az ezüstművesség. Helyet kap az „ülő” életmódhoz illeszkedő fafaragási technika, és bepillanthatunk különböző használati tárgyak, tároló edények, szalma- és gyékény szőnyegek elkészítésének történetébe. Betekintést nyerhetünk a buddhista templom- és népi minhwa festészetbe, a húros hangszerek készítésének fortélyaiba és a szaruból készült íj vagy a jáde köves ékszerek megmunkálásába. Több hagyományos koreai szeszesitallal is megismertet minket a kiállítás, többek közt Dél-Korea nemzeti italával, a soju-val.

Najeon, gyöngyház berakás

Najeon, gyöngyház berakás

Korea kincsei Szöulból – részletes ismertető

Forrás: Koreai Kulturális Központ