Kun Árpádé az idei Aegon Művészeti Díj

Boldogság és kívülállás az „érett férfikor művében” – egy hamisítatlan nagyregény, Kun Árpád: Boldog Észak című műve kapta 2014-ben az Aegon Művészeti Díjat.

Kun Árpád

Kun Árpád

Az Aegon Magyarország a Művészeti Díj és a hozzá kapcsolódó események révén eddig is sokat tett azért, hogy közelebb hozza az olvasókat az igényes kortárs irodalomhoz, és segítsen felszámolni azt az elképzelést, hogy a „minőségi” irodalom csak kevesek ügye, nehezen olvasható és még nehezebben érthető. „Feltett szándékunk, hogy biztosítsunk egy olyan szakmai irodalmi díjat, amely kizárólag a teljesítményt értékeli. Az a célunk, hogy a díjat megkapni és a legjobb tíz közé kerülni egyaránt dicsőség legyen!” – mondta Zatykó Péter, a díjat alapító társaság elnök-vezérigazgatója.

A 2014-es díjazott mű újabb bizonyíték arra, hogy érdemes és izgalmas kaland kortársat olvasni: vudu istenek, kerekesszékben versenyző idős norvégok, sivatagi forróság és a gleccserek hidege, mágia és racionalitás találkozik ebben a kontinenseken átívelő történetben, ahol a főhős, egy fekete bőrű európai önmagát keresi országokon-városokon át, de mindenhol kívülállónak érzi magát mindaddig, amíg meg nem találja a szerelmet.

A 2013-ban a Magvető Kiadónál megjelent mű visszhangjában többször kiemelik az irodalomtörténészek és a kritikusok, hogy szinte hagyományok nélküli a magyar irodalomban az az írói nyelv és szemléletmód, amely Kun Árpád sajátja – család-, utaztató-, identitás- és fejlődésregényként jellemzik a Boldog Északot. Ugyanilyen szokatlan az az írói gesztus, hogy a boldogságról ír, a boldogságot választja témájának. Ahogy egy interjúban az író fogalmazott: „Minden nyomorúságunk ellenére egyelőre élünk, és ez csodálatos.”

javorszky-bela-szilard-a-magyar-jazz-tortenete-konyvbemutato-orkeny-istvan-konyvesbolt-2014-december-3-foto-korhut-lili

A regény szerzője, Kun Árpád 2006 óta családjával Norvégiában él, egy fjordparti településen, és a helyi idősek otthonában dolgozik segítő foglalkozásúként – nem beszél kilenc nyelven és nem csörgedezik joruba és vietnámi vér az ereiben, mint hősének, az önéletrajzi vonatkozásokat mégsem nehéz felfedezni könyvében. Mostanában következő regényén dolgozik, és ahogy egy riportban ígérte: „a főszereplő könnyen összetéveszthető lesz majd velem, a szerzővel.”

Kun Árpád regénye szintén egyfajta Ember tragédiája: egy olyan üzenet hordozója, amely szerint ami az emberben legértékesebb, az elpusztíthatatlan és a legnehezebb körülmények között is újjá születhetik.” – Szörényi László, zsűrielnök laudációjából.

Felemelő, jelentékeny könyv, az általában és átlagosan magas színvonalú kortárs magyar prózában is számottevő” Tarján Tamás

Oxigéngazdag légköre van a Boldog Északnak, dúsabb, mint amit kortárs művek esetében megszoktunk.” Győrffy Ákos

„A Boldog Észak egy hamisítatlan nagyregény, amely ismeretlen világokat tesz szívfájdítóan otthonossá a magyar olvasók számára” litera.hu

Magasra tette a lécet, de nem verte le.” Szerbhorváth György

A 2014-es Aegon Művészeti Díj számokban:

Az idei díjra minden eddiginél több, összesen nyolcvankét kortárs szépirodalmi művet jelöltek a kiadók. A szűkített tízes lista a hétfős zsűri szavazatai alapján állt össze. A zsűri tagjai – irodalmárok, pedagógusok, kritikusok és irodalomtörténészek – nem ismerik egymást, titkos tagjai annak az előkelő társaságnak, amelyik eldönthette, ki nyerte 2014-ben Magyarország legrangosabb, immár kilenc éve megszakítások nélkül létező magánalapítású irodalmi díját és a vele járó nettó hárommillió forintot.

A neves irodalmárokból, irodalomtörténészekből, újságírókból és pedagógusokból álló testület tagjai a nyertes műről egy többórás, személyes találkozón hozták meg konszenzusos döntésüket.

A 2014-es AEGON Művészeti Díjra esélyesnek választott tíz könyv listája ABC sorrendben:

Bereményi Géza: Vadnai Bébi
Borbély Szilárd: Nincstelenek – Már elment a Mesijás?
Csabai László: Szindbád Szibériában
Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat
Gergely Ágnes: Két szimpla a Kedvesben
Krasznahorkai László: Megy a világ
Kun Árpád: Boldog Észak
Takács Zsuzsa: Tiltott nyelv
Tompa Andrea: Fejtől s lábtól – Kettő orvos Erdélyben
Tóth Krisztina: Akvárium

Az Aegon Művészeti Díj 2014-es döntésében résztvevő szakmai zsűri tagjai

Élő kapcsolat az olvasókkal, olvasásnépszerűsítés

Az Aegon Művészeti Díj 2012 óta kiemelt hangsúlyt fektet az olvasás népszerűsítésére. Jelen volt több művészeti fesztiválon a Szigettől kezdve Kapolcson át a Margó Irodalmi Fesztiválig; a díj saját és facebook oldalán folyamatosan informál a korábbi díjazottakról és a díjra esélyes könyvekről. Az irodalmi díjak történetéről izgalmas sorozat megírására kérte fel Nyáry Krisztiánt, a fordulatos és sokszor meglepő kultúrtörténeti érdekességek alkalmanként 40-50 ezres olvasótáborhoz vitték el a Díj hírét. Folytatásként elkészült az irodalmi mesterekről és tanítványaikról íródott sorozat, melyet idén az elmúlt századok kevésbé ismert női szerzőiről szóló írások követnek.

„Különösen fontos volt számunkra, hogy a kapcsolódó eseményeken keresztül a fiatalokhoz szóljunk, próbáljuk segíteni, hogy az Aegon Művészeti díjas írók könyveit megismerjék a diákok. Ezért kértük fel a Magyartanárok Egyesületét, hogy készítsenek óravázlatokat a díjazott művekhez.” – tette hozzá Zatykó Péter.

A tancsomagok ingyenesen letölthetőek a díj honlapjáról.

Díjak és elismerések az Aegon Művészeti Díjnak:

Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díjak (2013):

  • A Leginnovatívabb Támogatói Program (3. hely)
  • Az Év Társadalmi Befektetési Programja (3. hely)
  • Legsikeresebb Partneri Együttműködések (shortlist)

Kreatív Prizma Díj (2013)

Summa Artium Díj (2009) és Summa Artium Project Díj (2014)

Az Aegon Művészeti Díj kiemelt szakmai partnerei:

Könyvesblog.hu
Libri csoport
Líra csoport
Margó Irodalmi Fesztivál
Petőfi Irodalmi Múzeum
Új Könyvpiac

További információ:
www.aegondij.hu és www.facebook.com/aegondij