„Értelem és érzelem?” – Pablo De Santis Párizsi rejtély című regényének bemutatója

A Kossuth Könyvkiadó Spanyol krimisorozatának részeként jelent meg a Párizsi rejtély című regény. A könyv magyar nyelvű megjelenésének alkalmából a XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége volt az író, Pablo De Santis.

parizsi_rejtely_3D-184x300A főállásban újságíró, forgatókönyvíró argentin író első regénye volt a Párizsi rejtély. Hazájában olyan sikeres lett, hogy 2007-ben elnyerte a rangos Planeta-Casamérica, valamint az Argentin Irodalmi Akadémia díját is. Egy másik könyvét, a La sexta lámpara-t (A hatodik lámpás) beválasztották az elmúlt huszonöt év legjobb 100 regénye közé. Műveit számtalan nyelvre lefordították már.

A regény cselekménye Párizsban, az 1889-es világkiállításon játszódik. A rendezvényre a világ tizenkét leghíresebb detektívje is megérkezik. Azt a feladatot kapják, hogy eddigi munkáik közül a legnagyobb rejtélyt – a leghátborzongatóbb bűnesetet amelyet kibogoztak –  tárják a nagyközönség, az érdeklődők elé. Bekövetkezik azonban, amire senki nem számít: az egyikük rejtélyes körülmények között kizuhan az épülő Eiffel-toronyból. Ezt a bűnesetet kell a detektíveknek megfejtenie, és a nyomozás során elénk tárul az egyéniségük, a vizsgálódási technikájuk is. Mindannyian megtestesítik a detektívek egy-egy archetípusát.

Mindamellett. hogy egy izgalmas krimit tár elénk, Pablo De Santis rávilágít arra is, amennyire racionális a nyomozás, a bűncselekmény szálainak felgöngyölítése, olyannyira emocionális az, amelyből fakad. A detektívet a logikus gondolkodása irányítja a bűntény feltárása során, a bűnelkövetőt pedig az érzelmei vezérlik a bűntény elkövetésekor. Hiszen abban a pillanatban amikor elköveti a tettét, az érzelem felülmúlja az elmét. A nyomozók jellemének ábrázolása mellett az író a gyilkos fejében lezajló eseményeket így foglalja egybe: „Egy gyilkosság mindig a „zárt szoba” esete. Ez a zárt szoba pedig nem más, mint a bűnöző elméje.”

A modern igényességgel megírt regényben ott van a bűntény mögött a kor társadalma is, annak problémáival, filozófiai hátterével egyaránt, hiszen a a XIX. századi környezet kivételes hangulatot kölcsönöz a könyvnek.

Tóth Judit Nikoletta

Pablo De Santis: Párizsi rejtély – Kossuth Kiadó, 2014

 

,