Színiiskolák Nemzetközi Találkozója a Békéscsabai Jókai Színházban

A  Harruckern János Közoktatási Intézmény és a Békéscsabai Jókai Színház Színitanháza szervezésében idén már negyedik alkalommal kerül megrendezésre a SZINT, a Színiiskolák Nemzetközi Találkozója, május 1-je és 4-e között a Békéscsabai Jókai Színházban.  A fesztiválra, melynek legfontosabb célja a különböző színházi iskolák közti kapcsolatteremtés, valamint egymás módszereinek megismerése és elsajátítása, Szerbiából és Ukrajnából is érkeznek színinövendékek.

A Kijevi Színművészeti Egyetem, a Lvovi Nemzeti Egyetem, az Újvidéki Színművészeti Akadémia egy szerb és egy magyar színész osztálya, a Kaposvári Egyetem első éves színész hallgatói, valamint a Gór Nagy Mária Színitanoda növendékei érkeznek tanáraikkal május 1-jén Békéscsabára, hogy négy nap alatt a Színitanház hallgatóival együtt bemutassák egymásnak vizsgadarabjaikat, workshopokon vegyenek részt és a különböző tanítási módszerek, színházi gyakorlatok, szemléletek, stílusok hatására rengeteget tanuljanak egymástól és tapasztalatokkal gazdagodjanak.

A fiatalok többek között ízelítőt kaphatnak a cirkusz világából André Rolland és Kecskés György tissue-gyakorlatai segítségével, valamint részt vehetnek Uray Péter, a Kaposvári Egyetem művésztanárának bemutató óráján és mozgás workshopján. Bemutató órát tart még László Sándor, az Újvidéki Akadémia docense is.

Az ismertebb szerzők közül Madách Imre, Lope de Vega, Gogol, Becket és Brecht műveit is bemutatják a színiiskolások. Az előadások látogatása díjmentes, a Színitanház  Musical Mánia című produkciójára regisztráció szükséges a szervezőirodában.

Az ünnepélyes megnyitóra május 2-án, 10.00 órakor kerül sor az Ibsen Udvarban.

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

SzintP