Nagy zeneszerzők az Urániában

Ismét nem mindennapi vetítéssorozatra kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Április 19-től Phil Grabsky neves brit dokumentumfilm-rendező négyrészes sorozatát tűzik műsorra. A Great Composers – Nagy zeneszerzők nyomában című sorozat Beethoven, Mozart, Haydn és Chopin életművét mutatja be egy-egy különleges „koncert-dokumentumfilm” formájában hazánk egyik legpatinásabb filmszínházában, az Urániában, méltó környezetben.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház mostani fényét 2002 óta élvezhetik a látogatók, mert akkor adták át a felújított épületet. A rekonstrukció olyan jól sikerült, hogy rá négy évre építészeti díjban is részesült a főváros egyik legkedveltebb filmszínháza. A felújítás óta rendszeresen filmfesztiválok, díszbemutatók és rangos szakmai események találnak otthonra. Az épület az 1890-es évek közepén épült, évekig orfeumként működött és csak 1899-ben szerelték fel álló, majd később mozgógépek vetítésére alkalmas eszközökkel. A neve már ekkor is: Uránia Tudományos Színház. Érdekesség, hogy a repertoárról akkor lassan lekerültek az ismeretterjesztő műsorok, de egy évszázad után ismét bebizonyosodott, hogy nem csak szórakoztató mozifilmek bemutatására van igény. Méltó bizonyíték erre, hogy a világhírű dokumentumfilmes forgatókönyvíró és rendező Phil Grabsky legújabb „vállalkozása” is itt kerül hazánkban bemutatásra.

Phil Grabsky, aki a Pannónia Szórakoztató Kft. meghívására első alkalommal látogatott hazánkba, április 9-én, az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezett sajtótájékoztatón  mutatta be a filmeket.

Phil Grabsky munkássága nem lehet ismeretlen a magyar dokumentumfilm kedvelők körében, hiszen  nálunk is nagy sikerrel vetítették a Leonardo Live és az Exhibitions (Manet, Munch, Vermeer) filmeket. Az „egyszemélyben” producer, forgatókönyvíró és rendező a képzőművészetet már behozta a filmvászonra, most sem kisebb feladatra vállalkozott, hiszen olyan karizmatikus zeneszerzők, mint Beethoven, Mozart, Haydn és Chopin életművét próbálja bemutatni egy-egy különleges „koncert-dokumentumfilm” keretében.

A több évig tartó kutatómunka, majd forgatás során a világ számos városában készített interjúkat zenészekkel, zenetudósokkal, szakemberekkel, forgatott koncerteken. A filmekben száznál is több zenemű, zeneműrészlet hangzik el a világ legkitűnőbb zenészeinek, zenekarainak tolmácsolásában. Elismert zenetudósok és szakértők mondják el véleményüket az adott zeneszerzőről. A zeneszerzők élete a műveik bemutatásán keresztül rakódik össze időrendi sorrendben, ezáltal pontos rálátást kapunk a életükre, munkásságukra.

Az eseményen premier előtti vetítés keretében bepillantást nyerhettünk a Beethoven nyomában című műbe. A gyönyörű zeneművek, a művészekkel, szakértőkkel készített interjúk, a narráció – Julie Stevenson, David Dawson – az egyszerű, de mégis különlegesen ható képi megoldások tökéletes egésszé állnak össze, folyamatosan fenntartva az érdeklődésünket. Ahogy haladunk előre az időben, egyre több, sokszor eddig nem ismert információkat tudunk meg a zeneszerzőről, kirajzolódik a kor is, amelyben élt és alkotott. Biztos vagyok benne, hogy ezek az alkotások nem csak a komolyzene rajongóknak nyújtanak maradandó élményt. Akik megnézik ezt a filmet  – filmeket – azoknak hatalmas emocionális élményben lesz részük..

Tóth Erika
,