Csillagok között az Operaház új évadáról

A Planetárium kozmikus atmoszférájú színhelye szolgáltatott megfelelő kereteket 2014. április 9-én a Magyar Állami Operaház 2014/15-ös évadát bemutató sajtótájékoztatónak. Ezúttal nemcsak az univerzum csillagaival találkozhatott az, aki ezen részt vett, hanem az Operaház csillagaival is.

Ahol kinyílik a világ (Forrás: Magyar Állami Operaház)

Ahol kinyílik a világ (Forrás: Magyar Állami Operaház)

Mindjárt az elején in medias res a dolgok közepébe cseppentünk, az Opera új, a modern technika minden lehetséges eszközét felhasználó „ütős”, izgalmas első image reklámfilmje s a hozzá tartozó, évadot népszerűsítő 12 darabból álló képi kreatívja láttán, az „Ahol nyílik a világ” kreatív sorozat befejező darabjaként. Az Opera kulisszatitkaiba pergő, gyorsan váltakozó, pazar és eleganciát sugárzó képsorok engedtek bepillantást a dalszínház művészeinek közreműködésével. A filmhez az Opera történetében először írattak zenét is: Gulya Róbert szerzeményét az Opera együttesével és kórusával rögzítették. Ókovács Szilveszter főigazgató szavai szerint a fő cél a reklámfilmmel az volt, hogy aki nem jár az Operába, az is láthasson valamit abból, ami ott történik. A film közelebb tud menni a közönséghez és hatni tud rá, a képzeletet akarja megmozgatni, mert képzelőerő nélkül az opera nem működik. A reklámfilm fontosságát és megfelelő időzítését az is alátámasztja, hogy április 14-én kezdődik a bérletmegújítás, ami április 17-ig tart, illetve április 22-én a bérletváltás időszaka, amely június 30-áig tart.

A következő évad programjának részletes ismertetése előtt Ókovács Szilveszter az Operaház jelentőségét méltatva röviden kiemelte, hogy az Operaház olyan ernyőszervezet, amely az ország legjobb énekkarát, zenekarát és balettegyüttesét mondhatja magáénak: 9 kézműves műhelyt tömörít egy cégér alatt két házban. Ehhez jönnek még azok a partnerszervezetek, amelyekkel együttműködik (Művészetek Palotája, a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, a Miskolci Operafesztivál, és a vidéki színházak a folytatódó Gördülő opera program keretében stb.). Mindez a magyar művészeti élet remek szimbiózisát alkotja. A következő évad, amelynek emblematikus figurája Faust lesz, az eddigi szervezeti átalakítások után az igazi művészeti tevékenység, megújulás előtt nyit majd teret. Igyekeznek bevonni a munkába a zenei műfaj legfontosabb partnereit, szereplőit. Kiemelkedő fontosságú eseményként emelte ki a nyár elei Carmen-produkciót a Margitszigeten, amely később bekerül az Erkel Színházba, a miskolci fesztivál Aida bemutatóját és az új Nabucco előadást. Az Opera együttese tíz hangversennyel is megörvendezteti majd a közönséget. Új zeneművek születését is ösztönzik.

ivan-jelinek-kiallitasa-a-titok-galeriaban-foto-toth-ditta

A program részleteit az Operaház igazgatói ismertették, Halász Péter megbízott főzeneigazgató, Anger Ferenc megbízott művészeti igazgató és Solymosi Tamás balettigazgató.

25 bemutató, 420 előadás, 59 különleges esemény várja az opera szerelmeseit. A rendezők közt Jiři Menzel, a fellépők között több mint húsz külföldi vendégénekes, mint Edita Gruberová, José Cura és Plina Szemjonova, s nemzetközileg elismert dirigensek tisztelik meg a budapesti dalszínházat. A balett társulat is két bemutatóval készül az új évadra, új kiállításban műsorra kerül A hattyúk tava jövő áprilisban, a Manon magyarországi bemutatója pedig jövő február végén lesz.

Ahol kinyílik a világ - (Forrás: Magyar Állami Operaház)

Ahol kinyílik a világ – (Forrás: Magyar Állami Operaház)

Az esti repertoár-előadásokon és bemutatókon kívül 16 helyszínen 59 különleges eseménnyel várja a látogatóit a két színház.

Az ősszel 130 éves Operaház szeptember 27-én jubileumi gálaesttel, a teljes szezonban pedig sosem látott színes műsorkínálattal és történetének leggazdagabb programsorával várja vendégeit. Az ünnepi évad utolsó bemutatójaként a budapesti dalszínház először állít színpadra Vivaldi-operát (Farnace).

A következő évad részletes programját az Operaház műsorkalendáriuma tartalmazza.

Fotó: Csibi Szilvia, Herman Péter, Magyar Állami Operaház
Varga Botós Anna írása

 

,