Recirquel: A meztelen bohóc – „Mert minden, minden csak komédia?”

2014. március 29-én volt az ősbemutatója az első magyar artista színház (Recirquel) A meztelen bohóc című kétfelvonásos előadásának a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Fesztivál Színházban.

IMG_0843IMG_0895

A darab kiinduló szituációja egy olyan cirkuszi társulat, ahol az artistáknak és a bohócnak magának is ellopják a jelmezét (a láthatatlan, általunk kialakított jelmezt.) Vági Bence rendező-koreográfus és a fiatal artistákból álló csapata ugyanis a buta, sokszor csetlő botló udvari bolond karaktere megismerése köré szervezte és építette fel a darabot.

A bohóc monológjait leszámítva prózai szöveg nem is hangzik el a darabban, de a hatásos – sokszor szívbemarkoló – zenei betétek és a végig tökéletes artista produkciók összképe a szórakoztatás mellett egész este azt boncolgatja, mit visel maga a bohóc (mit viselünk mi átlagpolgárok?) a jelmezünk alatt.

iv-vadaskert-gala-2013

A bohóc összes megnyilvánulása úgy történik, hogy a néző magára ismerhet benne: talán be is építi a saját „kis” életébe a kérdésekre saját magának és csakis őszintén adott válaszokat.

„Egész életemben a produkcióra készültem.” – mondja önmagáról a mókamester.

És mi nézők? Nekünk hogy sikerültek a „fellépéseink”? Milyen jelmezekben, milyen szerepeket játszottunk el a saját színházunkban? Azt a hatást váltottuk ki, amit szerettünk volna? Komfortosak, őszinték tudtunk maradni? Ugye milyen elgondolkoztató?

IMG_0944

IMG_1028

Az előadás alatt lehull ez az álarc, örökre elvesznek a jelmezek. Az artisták – szavak nélkül a test és az arc játékának tökéletes kivitelezésével – olyan lelki tájakra, kivételes belső utazásra invitálják a nézőt, amelynek során eltűnnek az általunk felvett és kialakított jelmezek is. Az artistaszámokat élő zenével és táncosokkal kibővített produkcióban láthatjuk. A Recirquel ifjú artistái több hónapos kemény felkészülés után lélegzetelállító, Magyarországon még sosem látott új trükkökkel kápráztatják el régi és új rajongóikat.

Azt is tartja a közvélemény, hogy a bohóc sokszor olyan ironikusan mondja az emberek „arcába” az igazságot, hogy sokan ezért féltek, félnek tőle. Az este Bohóca, Egyed Brigitta sem kímél minket. Az egyik legjobban időzített mondata:

„Ha meghalok – márpedig meghalok – írják a fejfámra: „Önvédelemből történt minden.”

Fotó: Tóth Viktória
Tóth Judit Nikoletta írása

IMG_1064

IMG_1105

Recirquel – A Meztelen Bohóc – Művészetek Palotája, Fesztivál Színház
További előadások: április 19., május 1., május 2., május 26., május 27., május 30., június 1., június 26., június 27., 19:00-21:00