Ujj Zsuzsi performanszfotói kamarakiállításon

Ujj Zsuzsi költő, performer 1985 és 1991 között készült fekete-fehér perfomanszfotóiból nyílik kamarakiállítás pénteken a Cirko Gejzír moziban Budapesten.

Kishonthy Zsolt művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: az április 6-ig nyitva tartó Állóképek című tárlaton 13 nagyméretű fotót mutatnak be. Köztük van a londoni Tate Modern múzeumban tavaly kiállított Trónusos című, valamint a Repülős, illetve a Tükrök a falon című sorozat néhány alkotása.

Az 1985 és 1991 között készített egyszemélyes performanszfotókon Ujj Zsuzsi látható, aki önkioldós géppel otthon fotózta le magát. A képeken üres terek vagy csak fények jelennek meg, ő pedig meztelen, de fóliát tekert magára, illetve befestette magát fekete temperával – tette hozzá.

Kishonthy Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a kamarakiállítással egy időben április 13-ig mutatják be Ujj Zsuzsi nagyméretű fotóinak A5-ös reprodukcióit a New York-i New Museum kiállításán. A Tranzit.hu együttműködésével megvalósuló Beszámoló egy űrhajó modul felépítéséről című tárlat kelet európai kortárs művészek munkáit vonultatja fel – hangsúlyozta.

A Cirko Gejzír moziban rendezendő kamarakiállítás megnyitóján Börcsök Enikő színész Oltai Kata és Kishotnhy Zsolt művészettörténészekkel, valamint Várnagy Tiborral a Liget Galéria vezetőjével beszélget, majd Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf zenél az érdeklődőknek.

Forrás: MTI
,