Jean Cocteau fényképei az egri Kepes Intézetben

Egy nap Picassóval – Jean Cocteau fényképei címmel kiállítás nyílik az egri Kepes Intézetben: a francia alkotó 29 képe 1916-ban készült a párizsi Montparnasse művésznegyedében Pablo Picassóról és a korszak számos avantgárd művészéről.

Orosz Márton művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum fotó- és médiagyűjteményének kurátora, az egri kiállítás rendezője az MTI kérdésére elmondta, hogy Jean Cocteau fényképsorozatát együtt még sosem láthatta a közönség. A legteljesebb tárlat 1998-ban volt az Egyesült Államokban, de akkor még csak 25 képet ismertek. Hozzátette: a francia alkotó 29 képe 1916. augusztus 12-én készült a párizsi Montparnasse művésznegyedében, Pablo Picasso mellett a korszak számos, Párizsban élő avantgárd művésze látható rajtuk, például Amadeo Modigliani, Max Jacob, Moise Kisling.

A fényképek készítésének időpontját Billy Klüver amerikai mérnök határozta meg az 1970-es években. Ehhez a Párizsi Obszervatóriumtól kért ki adatokat, a fotókon látható épületek árnyékait lemérve számította ki az időpontot.

„A képek az első világháború alatt készültek, Jean Cocteau ekkor a fronton szolgált, de pár napra hazatért, ekkor készítette a fotósorozatot a barátairól az édesanyja fényképezőgépével” – mondta a művészettörténész.

A tárlatot március 15-én délután Orosz Márton nyitja meg a Kepes Intézetben. A fotók mellett Picasso több alkotását is láthatják az érdeklődők, a Szépművészeti Múzeumból érkező alkotások a fényképek készítésének időszakából származnak.

A világpremiernek helyet adó egri Kepes Intézet névadója Kepes György (1906–2001) képzőművész. A selypi születésű alkotó a festőművész Csók István tanítványa volt, az elsők között ismerte fel a művészet és a technológia közötti kapcsolatokat, a vizuális nyelv jelentőségét és lehetőségeit. Munkássága során főleg a fénnyel kísérletezett, az állandó kiállításon festményei, avantgárd fotói és a fénnyel alkotott művei tekinthetők meg. Több mint 200 alkotását 1991-ben adományozta a városnak, ezek láthatók az állandó kiállításon.

Forrás: MTI
,