Rozsda lovag és a kísértet – Bemutató a Thália Színházban

Rozsda lovag és a kísértet címmel családi musicalt mutat be a Thália Színház Bozsik Yvette rendezésében: a humorral átszőtt, sokfajta karaktert felvonultató darab premierjét február 22-én tartják.

Az előadás pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Bozsik Yvette elmondta, hogy a darab címszereplője, Rozsda lovag egy újrahasznosított fémlemezekből összerakott figura. Nem szokványos hősről van szó, hanem olyan lovagról, aki kívülről erősnek tűnik, ám nem mindig bátor, ugyanakkor tele van érzésekkel, és a félősebb gyerekek is tudnak azonosulni vele.

A mese arról szól, hogy nem feltétlenül azok az igazi hősök, akik az erejükkel érnek el valamit, ésszel, tudással is lehet boldogulni. Mindenki más, nem kell egyformának lenni – hangsúlyozta Bozsik Yvette.

Mint mondta, azóta foglalkozik gyerekszínházzal, amióta gyerekei vannak. Nagyobbik fia, Milán születése után egy csecsemőszínházi előadással indulva jutott egyre közelebb a gyerekszínházhoz, mindig a számukra épp aktuális problémát is beépítve a darabokba. Amikor a Pöttyös Panni című előadást rendezte a Thália Színházban, már akkor felmerült, hogy színpadra állítsa a Rozsda lovagot, amelyben a benne megjelenő groteszk karakterek fogták meg – árulta el.

Szólt arról, hogy a produkció Vati Tamás tervezte díszletében is megjelenik az újrahasznosítás gondolata, hiszen fontos, hogy a gyerekek megtanulják a környezettudatos gondolkodást: Rozsda lovag ágya például egy szardíniás doboz, de egy nagy májkrémes konzerv is látható a színpadon.

Egy német szerzőpáros – Jörg Hilbert és Felix Janosa – teremtménye Rozsda lovag, akinek dalokkal kísért kalandjairól eddig kilenc kötet jelent meg CD-melléklettel, három magyarul is a Gemini Gyerekkönyv Kiadónál. Bozsik Yvette felidézte, hogy a könyvsorozat első részét a székesfehérvári Vörösmarty Színházban korábban már színpadra állította.

A rendező az MTI-nek nyilatkozva elmondta: ahogy eddigi munkáira, erre az előadásra is jellemző, hogy egységében kezeli a táncot és a szöveget, továbbá a gyerekszínházban is folyamatosan új eszközöket keres. A produkció – amelyben társulata is színpadra lép – az óvodás és a kisiskolás korosztálynak szól.

Mint kiemelte: gyerekkorban fontos toleranciára tanítani a gyerekeket, ez a mese ebben segíthet, és a benne megjelenő kedves kísértettel a félelmet is képes oldani.

Az előadásban Mohai Tamás, Bánovits Vivianne, Egri Bálint, Szabó Győző, Vati Tamás, Vida Péter, Mészáros András, Gombai Szabolcs, Székely Szilveszter, Vislóczki Szabolcs, Hasznos Dóra, Szarvas Kriszta és Tóth Andrea szerepel. A Katona Mária fordításában látható történethez a jelmezeket Berzsenyi Kriszta tervezte, a zenei vezető Wagner Puskás Péter.

Forrás: MTI
,