Minifesztivállal ünnepli tízéves fennállását a Pataky Klári Társulat

Háromnapos minifesztivállal ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Pataky Klári Társulat, amely filmvetítéseket, előadásokat és közönségtalálkozót kínáló programsorozattal várja az érdeklődőket csütörtöktől szombatig a Bethlen Téri Színházban.

„Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert már a kezdetektől fogva szép szakmai elismerésekben részesülünk” – mondta el Pataky Klári az MTI-nek kedden. A társulat névadója és vezetője 2003-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfus szakán és a társulatnak gyakorlatilag azóta vannak bemutatói.

A koreográfus elmondta, a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress! című darab 2008-ban elnyerte a szakmai zsűri által odaítélt Lábán Rudolf-díjat. A Közép-Európa Táncszínház számára készített Valami történ(e)t című 2010-es darabját szintén Lábán-díjra jelölték, és ugyanabban az évben koreográfusi különdíjat kapott Veszprémben a Tánc Fesztiválján.

A többé-kevésbé állandó tagok alkotta társulat igyekszik nemzetközi szinten is bemutatkozni. Az elmúlt években többek közt a Kanári-szigeteken, Hannoverben, Spanyolországban, Csehországban, Temesváron, Bécsben és Londonban is felléptek.

A társulat fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő fesztivál keretében minden nap hat órától ingyenes vetítések várják az érdeklődőket a Bethlen Kávézóban. Ez mindenképpen kuriózum lesz az új nemzedék számára, mert ezek a társulat legrégebbi és ma már nem nagyon látható darabjai – mondta Pataky Klári. A vetítéseket követően a társulat jelenlegi repertoárját ismerheti meg a közönség.

A rendezvény első napján a Pillangó ballada és az Én haiku című előadás, a következő napon a táncot és a színházat ötvöző Mit tudjátok ti című előadás mutatkozik be. Szombaton láthatják az érdeklődök a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress című alkotást, amely után közönségtalálkozót tartanak az alkotók részvételével.

A fesztivállal párhuzamosan a társulat új bemutatóra is készül. A Csendélet című előadást február 13-án láthatják az érdeklődők az Átrium Film-Színházban.

Forrás: MTI