Ybl-emlékév – Ma kezdődik az év programsorozata

Ybl Miklós építész sírjánál megemlékezéssel és koszorúzással veszi ma kezdetét a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben az egész éves programsorozat, amely a 200 éve született építész munkásságának állít emléket.

Ybl Miklós sírjánál délelőtt Snell György kanonok, a Szent István-bazilika plébánosa és Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke tart megemlékezést az építész halálának 123. évfordulóján.

Délután a Kiállított tárgy maga az épület elnevezésű programsorozat keretében Andrássy Dorottya művészettörténész a Ferencvárosi Assisi Szent Ferenc Plébániatemplomot mutatja be az érdeklődőknek, utána ökumenikus istentisztelet tartanak evangélikus, görög katolikus, református és unitárius lelkészek közreműködésével. A szertartáson a Szent Efrém Férfikórus énekel.

A csaknem 200 programot felvonultató programsorozat egyik kiemelkedő eseménye lesz az újjáépített Várkert Bazár átadása április 3-án. Az Ybl-díjakat az építész születésnapján, április 6-án ünnepélyes gálaműsor keretében nyújtják át az Operaházban.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Budapest Transzfer címmel előadásokat, fotókiállítást és koncertet is magába foglaló háromnapos fesztivált rendeznek. Székesfehérváron májustól szeptemberig éremkiadással, emléküléssel, kiállításokkal, az Ybl liget átadásával emlékeznek meg a város szülöttjére.

A Magyar Művészeti Akadémia székházában, valamint a Vigadó téren rendezi meg az Ybl Egyesület októberben az építészet és a zene világnapját ünneplő fesztiválnapot.

A Szent Efrém Férfikar Ybl 11 templomában tart koncertet, az Ybl Egyesület építészeiből álló kamarazenekar, az YBL 5ÖS pedig 16 programon lesz hallható az évben.

A sportrendezvények közül az Ybl Kupa, a Gyáli Sportnap és a balatonvilágosi VII. Építészregatta is színesíti az eseménysorozatot.

A részletes program a www.ybl2014.hu oldalon olvasható.

Forrás: MTI