Világháborús centenárium – Az I. világégésre emlékezik Kusturica fesztiválja

Az első világháború kitörésének hangulatát idézve rendezik meg idén Emir Kusturica szerb filmrendező fesztiválját, a Kustendorf 2014-et – jelentette a szerb sajtó kedden.

A rendező újságíróknak elmondta, hogy a hetedik Kustendorf film- és zenei fesztivál karneváli hangulatban zajlik majd. A Mokra Gora hegységben, Montenegró, Szerbia és Koszovó határán felépített autentikus faluban szervezett fesztiválon felelevenítik a Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös elleni merényletet is. Emellett előadnak egy showműsort az 1970-es évek zenéjével, de szintén a háborút kirobbantó merénylet köré építve.

„Ez a karnevál határozza meg az idei fesztivált” – hangsúlyozta Kusturica. Elmondta, hogy január 18. és 23. között olyan jelentős személyiségek vendégeskednek a rendezvényen, mint Francois Ozon francia, Aszgar Farhadi iráni, Alekszandrosz Avranasz görög, Jurij Bikov orosz, valamint Paolo Sorrentino és Gianfranco Rosi olasz rendező.

Az első világháború századik évfordulója alkalmából Európa-szerte számos rendezvényt, tanácskozást, könyv- és filmbemutatót tartanak az idén.

Forrás: MTI