Két produkció képviseli Magyarországot a budapesti cirkuszfesztiválon

Két produkció, a Richter csoport lovas akrobataszáma és Simet László szemaforszáma képviseli Magyarországot a 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, amelynek két programjában csaknem 20 országból több mint 30 produkció lesz látható január 9. és 13. között a Fővárosi Nagycirkuszban.

Nemzetközi Cirkuszfesztivál Budapesten - A német Casselly család elefántprodukciója a 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál sajtótájékoztatóján tartott bemutatón a Fővárosi Nagycirkuszban 2014. január 7-én. A fesztivált január 9. és 13. között tartják. - MTI fotó: Kallos Bea

Nemzetközi cirkuszfesztivál Budapesten – A német Casselly család elefántprodukciója a 10. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál sajtótájékoztatóján tartott bemutatón a Fővárosi Nagycirkuszban 2014. január 7-én. A fesztivált január 9. és 13. között tartják. – MTI fotó: Kallos Bea

A Richter csoport a klasszikus magyar hagyományokat mutatja be, a jövő cirkuszművészetét pedig Simet László produkciója képviseli – mondta el a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) igazgatója a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kriza Zsigmond emlékeztetett arra, hogy a budapesti cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg először, azóta az esemény egyfajta cirkuszünneppé és a világ második legrangosabb ilyen jellegű fesztiváljává nőtte ki magát.

„A jubileumra való tekintettel erre a fesztiválra minden eddiginél színvonalasabb bemutatóval készülünk. A műsor összeállításánál az volt a célunk, hogy a cirkuszműfaj minden stílusát legalább egy villanás erejéig felidézzük és a legnagyobb cirkusznemzeteket egy porondon láthassa a közönség” – emelte ki az igazgató.

A két programban így fellépnek Kína, Olaszország, Oroszország, Ukrajna és Kuba mellett Spanyolország, Németország, Fehéroroszország, Dánia és Brazília legjobb csoportjai is.

Richter József, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója kiemelte: a számok között legalább négy olyan produkció is szerepel is szerepel, amely esélyes a monte-carlói Arany Bohóc-díjra.

Az „A” műsor január 9-én egy, január 12-én pedig két alkalommal lesz látható. A repertoárban szerepel a The Godfathers nevű ukrán együttes táncos show elemekkel bővített akrobataszáma, a kanadai Duo Azelle nőies trapézprodukciója, az olasz Duo Triberti görkorcsolyapáros bemutatója, valamint a brazil Super Silva artistaprodukciója. Super Silva 14 méteres magasságban, biztosítókötél nélkül hajtja végre mutatványát.

A „B” műsort január 10-én és január 11-én lehet majd látni a ligeti manézsban. Mások mellett fellép lengődróton a kínai Huang Jang, zsonglőrködik a francia Bouglione cirkuszdinasztia ifjú tehetsége és az ukrán Valerij Tkács is, emellett színpadra lép az orosz Sztinka csoport, amely rúdszámot mutat be.

A kínai Csingtao csoportot mindkét műsorban láthatja a közönség; az egyik részben egy show elemekkel bővített lábikária számmal, a másik programban rúdprodukcióval.

Simet László óriás szemaforszámával a „B” programban lép fel. A világhírű Cirque du Soleil társulat tagja elmondta: ez a produkció a halálkerék és a magasdrótszám egyéni kombinációja, amellyel a „jövő cirkuszát” kívánja megmutatni.

Az „A” blokkban szereplő Ifjabb Richter József, a lovas akrobata csoport vezetője hangsúlyozta: „Egy artistának nagy lehetőség egy ilyen fesztiválon részt venni. A lovas akrobataszám egy tradicionális cirkuszi attrakció, amelyben ha állatok és akrobaták összhangban vannak, világszínvonalú előadást láthat a közönség”.

A rendezvény január 13-án látványos gálaműsorral zárul, amelyet két időpontban tartanak meg. Az esti díjkiosztón Kris Kremo sztárzsonglőr műsorával köszönti a jubileumi fesztivált, a MACIVA pedig látványos tűzijátékkal készül.

Az esemény részeként és a hazai artistaművészek népszerűsítésére január 11-én bemutatják a magyar artisták produkcióiból álló, Álom a cirkuszban című előadást is.

Forrás: MTI