Először lép fel a TranzDanz a Nemzeti Táncszínházban

Kovács Gerzson Péter kortárs táncegyüttese, a TranzDanz idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az ünnepi előadások sorát csütörtök este a Bankett című produkció felújításával zárja az együttes, amely először mutatkozik be a Nemzeti Táncszínházban.

Az est különlegessége, hogy az előadásban Kántor Kata, Gera Anita, Fehér Laura, Tókos Attila és Katona Gábor Baka mellett a koreográfus, Kovács Gerzson Péter is színpadra lép – közölte az MTI-vel György Renáta, a Nemzeti Táncszínház sajtómenedzsere.

A Bankett egy sok szálon futó ponyvaregény, szappanopera, népmese eltúlzott figurákkal, archetípusokkal. Szürreális, mégis olyan, mint a mai hétköznapok, ahol mindenki mindenkinek társa és intrikusa, szövetségese és ellensége, barátja, haragosa, szeretője és elszeretője, vezér és katona, művész-műértő, kicsinyes és még kisebb – írja az alkotó művéről.

A TranzDanz produkcióról-produkcióra újjászerveződő, megújuló társulat, ahova Kovács Gerzson Péter koreográfus, látványtervező a klasszikus balett, a kortárs tánc és a néptánc legtehetségesebb szólistáit, művészeit hívja meg. Zenész társai szintén a legkülönbözőbb stílusokból, műfajokból érkeznek: az elektronikus zajzenétől a neoklasszikus kortársig, az akusztikus etno dzsessztől az innovatív DJ-kig, a népzenétől a kora barokkig.

Kovács Gerzson Péter 1989-től 3 évig Franciaországban dolgozott a Ballet du Fargistannál, majd ismét Magyarországon folytatta a TranzDanz-zal megkezdett munkát. 1996-ban Londonban

1992-ben a világ legrangosabb kortárs koreográfiai versenyén, a párizsi Rencontres Choreographiques Internationales de Bagnolet-en elnyerte az előadói díjat és a zsűri zenei különdíját, máig az egyetlen magyar díjazottja a versenynek.

A TranzDanz játszott Párizsban, Londonban, Berlinben, Tel-Avivban, Toulouse-ban, Potsdamban, Bukarestben és Frankfurtban, Gyergyóban, Koppenhágában, Veszprémben, New Yorkban, Amszterdamban, Szingapúrban, Varsóban és Lublinban, Hamburgban, Montrealban, Lille-ben és Temesváron.

A TranzDanz mellett Kovács Gerzson Péter dolgozik más kortárstánc-produkciókban, drámai színházakban is, 10 évig a Magyar Állami Népi Együttes társrendezője, koreográfusa, látványtervezője volt, ő készítette a három hónapos amerikai turnéról kedden hazatérő Magyar Állami Népi Együttes Magyar Rapszódiájának fény- és látványtervét.

Forrás: MTI