Bin-Jip és Jónás Vera Experiment koncert

Időpont, helyszín: 2013. december 27. (péntek), 19:30, A38 Hajó

Két előremutató, kísérletező zenekar, ami egyszerre elektro és akusztikus, egyszerre pop, trip-hop és jazz, egyszerre táncoltat és hallgattat. Két összetéveszthetetlen hang, kifinomult dalok, hangos groove-ok és tűéles zenei produceri munka – közös estén lép fel a Bin-Jip és a Jónás Vera Experiment.

Bin-Jip - Fotó: Glódi Balázs

Bin-Jip – Fotó: Glódi Balázs

A két koncert meglehetősen aktuális is, hiszen Jónás Vera októberben mutatta be első lemezét, a Bin-Jip pedig februárban jelentkezik új kiadvánnyal, és természetesen friss dalokat is játszani fog. Íme két fiatal zenekar, melyeknél alapvetés, hogy a koncert nem dalok egymásutánisága, hanem koncepció, gondolatok mentén felépített ív. Saját dalokat adnak elő, és bár a hangzást a Bin-Jipben az élőben szerkesztett elektronika, a Jónás Vera Experimentben inkább az akusztikus ritmusszekció alapozza meg, a felkavaró lüktetés közös. Mindkét produkció meghatározó eleme a ritmussal való játék, ám a szólók messze túlmutatnak a jazzes formulákon. Akár Andrew J scratch-eli éppen Veronika hangját, akár Dés András kannaszólóját turbózza fel Vera egy kis elektronikával, a lényeg a formabontás és a spontaneitás. No és a gondosan producált hanghatások, amikért a Bin-Jipben Andrew J, a Jónás Vera Experimentben pedig az a Moldvai Márk felel, aki a Bin-Jip első lemezén is dolgozott.

Jónás Vera Experiment - Fotó: Palkó Eszter

Jónás Vera Experiment – Fotó: Palkó Eszter

A két zenekar frontemberében is számos közös vonás van, mindketten dalszerző énekesnők, akik élő elektronikát használnak a színpadon, és lényükben van a kísérletezés, a komfortzóna határainak semmibe vevése. Emellett mindketten többlaki életet élnek. Jónás Vera többéves zenei múltját és karrierjét a London Centre for Contemporary Music School-ban idén szerzett diplomájával erősítette meg, évek óta Londonban és Budapesten él és alkot. Harcsa Veronika tavaly óta a Brüsszeli Királyi Konzervatórium mesterszakán tanul, és ingázik Budapest és Brüsszel között, hogy mindkét városban aktív szerepet vállaljon különféle projektekben. Mindketten hallgatnak zenéket a kortárs klasszikus szerzőktől a minimál technoig, és nem riadnak vissza az énekhang szokatlan, sokszor effekt- vagy hangszerszerű használatától. Színpadi jelenlétüket nem elég a youtube-on szemlélni, élőben is látni kell!

Bin-Jip:
Harcsa Veronika – ének
Gyémánt Bálint – gitár
Andrew J – zenei producer
https://www.facebook.com/BinJipMusic

Jónás Vera Experiment:
Jónás Vera – ének
Csizmás András – nagybőgő
Dés András – ütőhangszerek
Vendég: Fenyvesi Márton – gitár
https://www.facebook.com/pages/Vera-Jonas-Music