Megkezdődött a XXIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó Debrecenben

Betlehemes csoportok felvonulásával megkezdődött Debrecen főterén pénteken a XXIII. Nemzetközi Betlehemes Találkozó.

Az idei találkozó szervezésekor az UNESCO kritériumait is figyelembe vették, mert a szervezők szeretnék, ha az esemény felkerülne az ENSZ-szervezetnek a világ szellemi kulturális örökségét tartalmazó listájára.

A találkozót 1991 óta rendezik meg Magyarországon, Debrecen pedig 2006 óta ad otthont a szakrális és népi hagyományokat megidéző eseménynek. Pénteken a Kárpát-medence öt országának 23 településéről vonult fel egy-egy csoport a Kossuth téren.

Somogyi Béla alpolgármester a megnyitón azt mondta: a cívisvárosban otthonra talált az esemény, évről évre befogadó közönség várja a betlehemezőket.

Idén először meghívásos alapon vehetnek részt a csoportok a találkozón, így most az elmúlt évek legkiválóbb társulatai jöttek el újra. A szervezők ezzel is igyekeznek demonstrálni igényüket arra, hogy a találkozó felkerüljön az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

A betlehemezés szakrális és népi hagyományai az iskolákban is megjelennek, így Debrecen oktatási és közművelődési intézményei is hozzájárulhatnak a pályázat sikerességéhez – mondta Somogyi Béla.

A Református Nagytemplom előtti téren pénteken néptáncot és népzenét, sőt, Luca nap lévén, boszorkánypatkolást is láthatott az összegyűlt mintegy száz érdeklődő.

A találkozón résztvevő betlehemező közösségek szombaton Debrecen több városrészében is bemutatják tudásukat.

Forrás: MTI