Heten kapnak Magyar Örökség Díjat

Ismét átadják a Magyar Örökség Díjakat. Az elismerést hét kiemelkedő kulturális, tudományos személyiség, illetve intézmény veheti át életművéért, köztük a Fonó Budai Zeneház, Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, illetve Szelényi Károly fotóművész.

A díjat december 21-én adják át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében – olvasható a www.magyarorokseg.hu-n.

A Fonó népművészeti és hagyományőrző tevékenységéért nyeri el az elismerést, amit a tervek szerint az alapító, Lukács József és a Fonó ügyvezető igazgatója, Horváth László vesz át – közölte az MTI-vel Hegedűs Anna sajtófőnök. A díjátadón a Fonó tevékenységét Birinyi József hangszeres előadóművész, néprajz- és népzenekutató, a Hungarikum Szövetség elnöke méltatja.

Magyar Örökség Díjban részesül a 100 éves fasori református templomban élő gyülekezet hitmegtartó ereje és lelkisége. Köszöntőt mond Bogárdi Szabó István református lelkész, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke.

Palkovits Miklós neuroanatómus, agykutató iskolateremtő tudományos munkásságáért kap díjat, őt Szél Ágoston orvos, anatómus, tanszékvezető egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem rektora méltatja.

Az alsócsernátoni Haszmann család hagyományápoló tevékenységét Szabó Zsolt kolozsvári irodalom- és művelődéstörténész, egyetemi tanár ismerteti. Rejtő Jenő író korszakos irodalmi tevékenysége is a Magyar Örökség díjazottjai közé kerül, az életműről Szitányi György esztéta, művészetszociológus, író, kritikus beszél.

Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész alkotóművészetét Orosz István grafikusművész, Szelényi Károly fotóművészt pedig Marosi Ernő művészettörténész méltatja.

A Magyar Örökség díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a magyarság „Láthatatlan Szellemi Múzeumát”. Évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki kulturális műsor keretében.

Forrás: MTI