Kávéházi esték: fókuszban egy polihisztor alkotása

Lakatos Artúr Pécsi külváros (1927) című különleges hangulatú alkotását elemzik szakértők a Nappali kávézóban (Pécs, Király utca 23-25.) a Janus Pannonius Múzeum rendezésében megvalósuló sorozatban december 12-én 18 órakor.

A festő, illusztrátor, könyvművész, gobelin- és szőnyegművész, bútor- és kerámiatervező Lakatos Artúr (1880-1968) vásári pavilonok és üvegablakok terveinek sokasága mellett szövet- és tapétamintákat is tervezett. Alkalmazott és iparművészeti jellegű működése mellett soha nem hagyott fel autonóm képzőművészeti munkásságával.

Pécs városához a legmeghatározóbb családi és rokoni szálakon (a város életében fontos szerepet játszó Visy- és Fischer-famíliákon) túl termékeny és részben máig fennmaradt emlékeket eredményező szoros munkakapcsolatok is fűzték. Sokoldalú alkotó tevékenysége, minden műfajban, művészeti ágban megbízható kvalitása és kora uralkodó tendenciái iránti fogékonysága a XX. századi magyar művészettörténet tipikus és jelentékeny szereplőjévé avatják.

A Kávéházi esték december 12-i rendezvénye szorosan kapcsolódik a művész nemrég nyílt kiállításához, mely a Janus Pannonius Múzeum szervezésében 2014. január 31-ig látható a Káptalan 4. szám alatti Múzeum Galériában. Lakatos Artúr munkásságáról és a festményről Várkonyi György művészettörténész, a kiállítás kurátora beszél, a képről Nagy András esztéta osztja meg gondolatait az érdeklődőkkel, emellett Vígh Róbert és Molnár Eszter muzsikáját hallhatják.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum