Karácsonyi vásár és aukció a Design Terminálban

Használati tárgyakat, ékszereket, bútorokat, játékokat, könyveket, apró ajándékokat és egyedi dizájnmunkákat kínál december 23-ig a Design Terminál karácsonyi kiállítása és vására Budapesten.

Mintegy 120 magyar tervező háromezer tárgyát vonultatja fel a kiállítás, amelyen évről évre egyre több dizájner mutatkozik be – mondta el Deutsch Szandra projektvezető a pénteki budapesti sajtóbejáráson.

Az épület alsó szintjén használati tárgyakat, gyerekjátékokat, bútorokat, ékszereket láthatnak az érdeklődők, a felső emeleten a divatrészleg kapott helyett.

Hegedüs Ágnes formatervező munkája a télies hangulatot idéző installáció, a vásár arculatát Kiss Miklós dizájner, grafikus tervezte. Szőke Gábor Miklós fából készült színes fenyőerdejéből pedig bárki hazaviheti a neki tetsző fát – hangsúlyozta a projektvezető.

Több alkotó kifejezetten erre az alkalomra készített egyedi munkákkal debütál a vásáron. Idén mutatkozik be először mások mellett a Tipton szemüveg, a Badger&Fox csokornyakkendőivel, valamint az Urban Legend Design.

A kiállításon látható lesz többek között Farkas Anna és Batisz Miklós csillagkonstellációra épülő Starry Light by Anagraphic elnevezésű lámpája, amely az idén formatervezési díjat is kapott.

Juhos Janka, a Jujj márka tervezője geometrikus ékszereit mutatja be, Visy Dóri Golden winter kollekciójának különlegessége, hogy nincs benne két hasonló darab. Munkáihoz oxidált ezüstöt, valamint aranyat, őszi színeket és faleveleket használ. Végh Sarolta egyedi és kézzel készült ékszerei könnyen felismerhetőek, fő alapanyaguk a megmunkált bőr, amelyet nemesfémekkel vagy galvanizált fémekkel egészít ki, gyakran zsinórokat is használ.

A projektvezető hangsúlyozta: „jellemző a mai dizájnban a hagyományokhoz való visszatérés, a modern és a klasszikus stílus ötvözete, amely a kiállítás több alkotójánál is visszaköszön”.

A kiállításhoz és vásárhoz több kísérőprogram is kapcsolódik. December 13-án a jótékonysági dizájnaukción ötven tervező egyedi munkáira licitálhatnak az érdeklődők. A kikiáltási ár minden tárgy esetében háromezer forint, a befolyt összeggel az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtését támogatják. Másnap este a magyar dizájnmárkákról lesz szó a Fashion Day elnevezésű szakmai beszélgetésen. December 20-án slam estet tartanak, amelyen többek között a Nekem Budapest című magyar szkeccsfilmet vetítik.

Forrás: MTI
,