Átadták a 2013-as Prima Primissima Díjakat

Tizenegyedik alkalommal adták át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, művészet, kultúra, tudomány és sport kiemelkedő képviselőinek péntek este a Művészetek Palotájában.

Lackfi János író átveszi a magyar irodalom kategóriában elnyert Prima Primissima Díjat Jókai Anna írótól Budapesten, a Művészetek Palotájában 2013. december 6-án. Jobbra Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke. - MTI fotó: Kovács Tamás

Lackfi János író átveszi a magyar irodalom kategóriában elnyert Prima Primissima Díjat Jókai Anna írótól Budapesten, a Művészetek Palotájában 2013. december 6-án. Jobbra Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke. – MTI fotó: Kovács Tamás

A magyar irodalom kategóriában Lackfi János írónak; a zeneművészet kategóriában Marton Éva operaénekesnek, a magyar népművészet és közművelődés kategóriában pedig Petrás Mária népdalénekesnek ítélték oda a díjat.

A képzőművészet kategória nyertese Nádler István festőművész, az oktatás és köznevelés kategóriáé Bagdy Emőke pszichológus lett.

Sport kategóriában Darnyi Tamás olimpiai bajnok úszó, építészet és építőművészet kategóriában Bachman Zoltán építész, tudomány kategóriában Freund Tamás akadémikus, agykutató vehette át a Prima Primissima Díjat.

A sajtó kategóriában az InfoRádiót, míg a színház- és filmművészet kategóriában Molnár Piroska színművészt díjazták.

Közönségdíjat vehetett át Pál Ferenc, azaz Feri atya, római katolikus pap, mentálhigiénés szakember.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az elismerések átadása előtt felidézte: a díj immár történetének második évtizedébe lépett. Demján Sándor alapító célja a példaadás volt abban, hogy a gazdaság képviselői ismerjék el a magyar művészet, tudomány és sport jeles képviselőinek teljesítményét – emlékeztetett.

„A kultúra, a tudomány és a sport – beleértve a labdarúgást is – azok a területek, ahol még mindig képesek vagyunk világszínvonalút alkotni” – fogalmazott a kuratórium elnöke.

Csányi Sándor közölte: az elismerés odaítélésének folyamatában néhány változás történt. Idén a díjra tíz kategóriában 483 jelölés érkezett, ezért minden kategóriában létrehoztak egy szakmai zsűrit, amelyek tíz-tíz jelöltet emeltek ki, ez utóbbiak közül választottak az alapítványi kuratórium tagjai titkos szavazással három-három Primát.

A tíz kategória harmincas listájáról a gálaest napján választották meg a Primissimákat.

Korábban euróban, mostantól forintban határozták meg a díj összegét: a Primák – az eddigi mintegy 3 millió forint helyett – 5 millió, a Primissimák 15 millió forint jutalomban részesülnek – jelentette be. Csányi Sándor szólt arról is, hogy a közönségdíjra minden eddiginél több, 278 ezer szavazat érkezett.

Az est műsorvezetői köszöntötték Áder János köztársasági elnököt, Pintér Sándor belügyminisztert, Demján Sándort, a díj alapítóját, a megjelent kormánybiztosokat és a parlamenti pártok képviselőit.

Mint emlékeztettek, ettől az évtől kezdve a Prima Primissima Díjat az OTP Bank finanszírozza és megújult maga a díj is: a kitüntetettek mostantól a kortárs hazai szobrászművészet egyik meghatározó alakja, Szmrecsányi Boldizsár az ég felé nyilazó ifjút ábrázoló kisplasztikáját vehetik át.

Forrás: MTI