Rumini játszótér nyílt az I. kerületi Mária téren

Berg Judit Rumini című, 2007-ben az Év gyermekkönyve címet elnyert regényének helyszíneit eleveníti meg az I. kerületi Mária téren pénteken megnyílt játszótér.

Berg Judit az MTI-nek elmondta: a Budavári Önkormányzat kereste meg az ötlettel, hogy közreműködjön a Rumini által ihletett játszótér kialakításában a Mária téren, ahol egy már meglévő parkot bővítettek tovább.

„Elmondták, hogy a központi nagy játék egy hajó lenne, a Szélkirálynő, de további ötleteket is vártak” – idézte fel az írónő, hozzátéve, hogy végül könyveinek illusztrátorával, Kálmán Annával és az önkormányzat illetékeseivel tervezték meg a kibővített Mária téri játszóteret.

Az írónő hozzátette, hogy szinte minden ötletére nyitottak voltak, a tér nagy tűzfalát például Kálmán Anna rajzaival fogják díszíteni, a kőpárkány pedig reményeik szerint egy vár részeként fog funkcionálni. Jelenleg csak a fejlesztés első üteme valósult meg, a játszótér építése tavasszal folytatódik.

Az elkészült játékokról elmondta, hogy a gyerekek a Szélkirálynőn, a hatalmas, háromárbocos kereskedőhajón járhatják be Egérország tengereit, felfedezhetik Egérvárost, a királyi vár székhelyét. Berg Judit felhívta figyelmet a nagy hajón található tölcsérre, amelyen keresztül át lehet kiabálni a játszótér másik felén lévő tölcsérbe. „Jó kis hangvezető konstrukciót alakítottak ki, ami biztosan nagyon fog tetszeni a gyerekeknek” – tette hozzá.

„Kár volna tagadni: nagy büszkeség, hogy a Rumini egy játszótér központi motívuma” – fogalmazott az írónő, akinek legújabb Rumini-könyvét néhány napja mutatták be. A Pozsonyi Pagony kiadónál megjelent, Rumini a Fényvizeken című könyv levélregény formában meséli el a bátor kisegér újabb kalandjait. „Az egyik legjobban sikerült történet az összes közül” – vélekedett Berg Judit.

Az első kerületi önkormányzat az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a legmodernebb és valamennyi biztonsági előírásnak megfelelő játszóelemek a regény ismert helyszíneit idézik, feltűnik Rumini, a csavargóból hajósinassá lett, bátor és agyafúrt kisegér, Balikó, a Szélkirálynő másik hajósinasa és Bojtos Benedek kapitány, a tapasztalt, sokat látott tengerészkapitány.

„A Budavári Önkormányzat már több tematikus játszóteret alakított ki a kerületben. Elsőként a Franklin utcai játszótéren a Magyar Mesehősök Falát készítette el az önkormányzat, majd a Gellérthegyen a Vuk-játszótérrel lepte meg a családokat” – olvasható a dokumentumban.

Forrás: MTI