Duda Éva Társulat: Láz – Dupla est nemzetközi alkotókkal

Duda Éva Társulat: Láz
Dupla est nemzetközi alkotókkal

Gregor Luštek és Rosana Hribar (slo) : Egy csókkal kezdődött?
Mészáros Máté: Ismeretlen Királyság

Időpont: 2013. december 13-14. 20:00
Helyszín: Mu Színház, Budapest XI., Kőrösy József utca 17.

Az együttes olyan külföldön élő koreográfusokat hívott meg, akik szintén a fizikai táncban gondolkodnak, egyedi mozgásvilágot alakítanak ki, és szenvedélyes lendületet visznek bele munkáikba. A két egyfelvonásos darabra két külön csapat alakult, az egyik Gregor Luštek és Rosana Hribar szlovén alkotó párossal egy triót hozott létre, a másik pedig Mészáros Mátéval dolgozott, aki már többször járt a Duda Éva Társulatnál kurzusokat tartani. A két mű más módon kihívás az együttes tagjai számára, egyik a kapcsolatok kialakulásának természetét járja körül szellemes megoldásokkal és precíz dinamikával, míg a másik a generációs különbségeket vizsgálja személyes szűrőkön keresztül.

Duda Éva Társulat: Láz - Egy csókkal kezdődött?

Duda Éva Társulat: Láz – Egy csókkal kezdődött?

I. rész
Gregor Luštek és Rosana Hribar (slo) : Egy csókkal kezdődött?
Mindenki egyért, egy mindenkiért – hogyan bontakozik ki ez az elv a valóságban, és hogyan változik egy koreográfiában? Milyen mértékű az egyén függése? Kitől vagy mitől függ? Ki kitől mit kap és miért? Ki táncol, amikor történetet mesél, és ki táncol, amikor hallgatja? A színpadon ki mikor beszél, és milyen történet is szövődik? Az alkotók mozgásvilága megidézi a tangó fülledt, intim világát, érzéki humorral ábrázolva a szereplők viszonyait.

Előadók: Simkó Beatrix, Újvári Milán, Andor Rusu
Fény: Payer Ferenc
Koreográfia: Rosana Hribar és Gregor Luštek

Duda Éva Társulat: Láz - Egy csókkal kezdődött?

Duda Éva Társulat: Láz – Egy csókkal kezdődött?

Rosana Hribar és Gregor Luštek
Rosana Hribar és Gregor Luštek elismert kortárs táncművészek és alkotók, akik rendszeresen kooperálnak a szlovén művészi élet kulcsfiguráival és létrehozóival. Évek óta közösen alkotnak, sajátos és kreatív előadásaikért hazájukban és nemzetközileg is díjazták őket.

Duda Éva Társulat: Láz - Ismeretlen királyság

Duda Éva Társulat: Láz – Ismeretlen Királyság

II. rész
Mészáros Máté: Ismeretlen Királyság
„Tükörben nézek és a látott kép egy torz valóságot mutat, mert egy belső világ tárul a szemem elé. Az arcképemben ott van a már régen elmúlt csecsemő aki voltam és az egyre markánsabb ráncaimban ott vagyok Én az elmúlás előtti pillanatban. Ez a belső tájkép egy végek és szabályok nélküli birodalom, amit minden nap bejárok az emlékeimet és vágyaimat üldözve. Önfeledt gyermeki nevetésem visszhangzik a térben ahol őszhajú emberként nyitom ki Neked a kaput. Üdvözöllek az Ismeretlen Királyságban!“

Alkotók, előadók: Csák Beatrix, Egyed Beáta, Horváth Nóra, Jenna Jalonen, Csuzi Márton, Mikó Dávid
Élő zene: Herby Shaw, Sánta Dániel – Soul Surge zenekar
Fény: Payer Ferenc
Díszlet: Mészáros Máté, Kicska Miklós
Koreográfia: Mészáros Máté

Duda Éva Társulat: Láz - Ismeretlen királyság

Duda Éva Társulat: Láz – Ismeretlen Királyság

Mészáros Máté
Mészáros Máté a Táncművészeti Főiskola elvégzése után a Szegedi Kortárs Balett tagja lett,  majd külföldre ment, ahol olyan világhírű koreográfusokkal dolgozott együtt mint Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Sharon Eyal, Amanda Miller, Roberto Galvan, Myriam Naisy, Robin Orlin. Jelenleg az Ultima Vez társulat tagja.

Támogatók: NKA, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szlovén Köztársaság Nagykövetsége, Mu Színház, Füge, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Táncélet.hu, Műhely Alapítvány

Fotó: Dömölky Dániel
www.evaduda.net