Világ körüli útra hív az Uránia Nemzeti Filmszínház ünnepi válogatása

A világ legnevesebb színpadjain rögzített, változatos műfajú előadásokkal várja az érdeklődőket decemberben és január elején az Uránia Nemzeti Filmszínház: a világ körüli úttal is felérő ünnepi válogatást szentpétervári és amszterdami balett produkciók, New York-i operaelőadások, berlini klasszikus zenei gálakoncert, moszkvai és római áriakoncert, valamint londoni balett és színházi előadás gazdagítja.

December 7-én és 29-én az opera világának két csillaga, Anna Netrebko és Dimitrij Hvorosztovszkij nagyszabású gálakoncertje látható a mozivásznon. A moszkvai Vörös téren adott, elsöprő sikerű koncertjük során az előadók olyan ismert operákból adtak elő részleteket nagyzenekari kísérettel, mint a Tosca, az Anyegin, a Trubadúr, a Rigoletto vagy a Nabucco – olvasható az Uránia Nemzeti Filmszínház által az MTI-hez eljuttatott programismertetőben.

December 31-én, szilveszter délelőttjén Mozart időtlen tündérmeséje, a Varázsfuvola látható a New York-i Metropolitan Opera 2006-os produkciójában, az Éj Királynője szerepében a Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas Miklósa Erikával. Az újév első hétvégéjén, január 4-én, a három világsztár, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo és José Carreras legendás, a római Caracalla-termákban előadott 1990-es áriakoncertjét láthatják az érdeklődők.

A karácsonyi vetítéssorozat első részeként december 26-án este és december 27-én délelőtt lesz műsoron Csajkovszkij pazar díszletekkel és jelmezekkel színre vitt karácsonyi mesebalettje, A diótörő, amely 26-án a londoni Királyi Balett, 27-én a szentpétervári Mariinszkij Balett produkciójában látható. Ezt követi december 28-án a Holland Nemzeti Balett Hamupipőke előadása Christopher Wheeldon koreográfiájával. December 30-án a Mariinszkij Balett klasszikus Hattyúk tava produkciója zárja a balettválogatást.

December 31-én kora este igazi különlegesség várja a klasszikus zene rajongóit: este fél hattól élő közvetítésben kapcsolja a filmszínház a Berlini Filharmonikusok újévi gálakoncertjét, amelynek keretében Brahms, Prokofjev, Dvorák és Hacsaturján válogatott műveit Sir Simon Rattle vezényli. A majdnem kétórás koncerten szólistaként közreműködik a világhírű zongoraművész, Lang Lang is.

December 27-én Shakespeare örökzöld komédiája, A makrancos hölgy látható az Uránia mozivásznán, a londoni Globe Színház közvetítés-sorozatának keretében. Ezt követi január 6-án a londoni West End egyik legfelkapottabb előadása, a Globe Vízkereszt, vagy amit akartok című produkciója, amelyben Stephen Fry díjnyertes, csak férfiból álló társulata korhű díszletekkel, jelmezekkel és zenei betétekkel varázsolja a közönség elé az 1601-es bemutatót.

Forrás: MTI