Portugál Filmnapok a Művész moziban

Öt kortárs portugál filmet láthat a közönség december 10. és 14. között a budapesti Művész moziban a Portugál Filmnapokon.

A válogatásban a portugál mozi nagymesterei – mint Joao Botelho – mellett feltűnnek új mesterek és fiatal tehetségek is: Joao Pedro Rodrigues, Vicente Alves do Ó, Joao Nuno Pinto, valamint az Európa-szerte ismert Miguel Gomes – közölték a szervezők az MTI-vel.

A programot alkotó öt film mindegyikében, noha különböző formában, de jelen van a másság kérdése. „A másság hol egy konkrét cél vagy egy titkos vágy, hol hasztalan keresés, hol pedig a múlt visszhangja” – olvasható a program ismertetőjében.

A Portugál Filmnapokat december 10-én a Vicente Alves do Ó rendezte, Florbela Espanca portugál költőnőről szóló Florbela című alkotás nyitja. December 11-én Joao Nuno Pinto Amerika című filmjét vetítik, december 12-én pedig Joao Pedro Rodrigues Férfiként meghalni című alkotását. A Férfiként meghalni a visszavonult transzvesztita, Tonia életének utolsó telét mutatja be.

December 13-án a napjaink Lisszabonjában játszódó A kétségek filmje látható, amely Joao Botelho alkotása. December 14-én a Tabu című filmet mutatják be. A portugál-német-brazil-francia koprodukcióban készült alkotás rendezője, Miguel Gomes a kortárs portugál mozi egyik legeredetibb képviselője. A Tabu, Gomes harmadik nagyjátékfilmje az utóbbi évek legsikeresebb portugál filmje – áll a program ismertetőjében.

A vetítések 19 órakor kezdődnek, a programról részletes információ a Művész mozi honlapján olvasható.

Forrás: MTI