Megújul a Magyar Borok Bálja

2014. február 22-én immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Borok Bálja, a budapesti báli szezon meghatározó eseménye. Az est előkészítését és lebonyolítását az idei évtől új csapat vette át, akik további prémium boros rendezvények és projektek lebonyolításával is foglalkoznak, közöttük a közelmúltban lezajlott Olaszrizling Októberrel. A szervezők a Magyar Borok Bálja kapcsán fontosnak tartják a már kialakult tradíciókhoz való hűséget, ugyanakkor hangsúlyt fektetnek az esemény több ponton történő megújítására annak érdekében, hogy mind a bálra ellátogató közönségnek, mint a hazai borszakmának többet nyújthassanak.

frontlobby2

A Borászportál.hu és Vinoport.hu online bormagazinokat is üzemeltető Trinety Media Kft. rendezvényszervező üzletága kapta a Winelovers elnevezést. Céljuk olyan prémium boros események életre hívása, amelyek egyrészt magas színvonalon szolgálják ki a tudásuk elmélyítése érdekében tematikus kóstolók iránt érdeklődő borkedvelőket, másrészt a sommelier és a borkereskedő szakma képviselőit. Ezen túl azonban a hazai pincészetek piaci pozíciójának javítását is szem előtt tartják, amikor például az olaszrizlingekre vagy a kékfrankosokra mint az itthon két legnagyobb területen termesztett szőlőfajtára irányítják a figyelmet.

lobby

E koncepcióhoz kapcsolódik az a Magyar Borok Báljához kötődő újdonság, amely szerint az ötfogásos menühöz összeállított borsor olyan tételeket, szőlőfajtákat vonultat fel, amelyek mennyiségükben és minőségükben egyaránt meghatározónak számítanak a hazai borkínálatban. Az est folyamán a poharakba kerül majd tradicionális készítésű pezsgő, olaszrizling, furmint, kékfrankos, nemzetközi fajtákon alapuló nagy vörös házasítás, valamint tokaji aszú is. E bortípusok a tervek szerint évről évre visszatérnek majd, ezek mellett azonban minden bálon megjelenik egy vendégbor is. 2014-ben ezt a szerepet az egri csillag, az egri bikavér párjaként létrehozott fehér házasítás tölti majd be.

IMG_9793

IMG_0500

Az est egyik fő attrakciójának számít a nagyközönség figyelmét is élvező Gál Tibor Emlékdíj, amely immár 2006 óta kerül átadásra. A bál szervezői ifjabb Gál Tiborral és családjával egyeztetve úgy döntöttek, hogy megújítják az elismerés odaítélésének koncepcióját annak érdekében, hogy még inkább segítse a hazai borászok fejlődését. Ifjabb Gál Tibor ezzel kapcsolatban elmondta: „Egyre több az általános ismertségnek örvendő magyar pincészet, mellettük azonban sok olyan tehetség dolgozik országszerte, akikre eddig nem figyelt fel a nagyközönség. Ezért az Év Bortermelője cím birtokosaiként országosan ismert borászokat kértük fel arra, hogy ajánljanak a borkedvelők figyelmébe a borrégiójukban dolgozó, de tágabb fogyasztói kör számára egyelőre kevésbé ismert borászokat.”

DSC_0443

A jelöltekre való szavazás lehetősége mindenki előtt nyitva áll 2014. január 1-je és február 15-e között a www.borbal.hu oldalon keresztül. Hogy a zsűri döntése alapján az öt legtöbb szavazatot kapott szakemberből ki kapja meg a tanulmányi ösztöndíjjal és hirdetési csomaggal is járó Gál Tibor Emlékdíjat, az a Magyar Borok Bálján derül ki.

Forrás: Magyar Borok Bálja

borbal-logo