Argentín animációs film nyerte az Anilogue fődíját

Az argentin Ánima Buenos Aires című egészestés produkció nyerte a 11. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját. Vácz Péter Nyuszi és Őz című kisfilmje közönségdíjas lett – tájékoztatták hétfőn az MTI-t a szervezők.

A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban megrendezett animációs mustrán tíz egészestés animációt és 33 rövidfilmet mutattak be. A programban először szerepeltek latin-amerikai munkák.

Az egészestés animációk versenyében a háromtagú nemzetközi zsűri – a holland Hisko Hulsing, a brit Daniel Grey és Kassay Réka erdélyi rendező – az argentin Maria Ramirez négy részből álló Ánima Buenos Aires című alkotását találta a legjobbnak. A film, amelynek epizódjait egy tangótáncos pár köti össze, Buenos Aires varázslatos világát mutatja be a nézőknek különböző animációs technikákkal.

A rövidfilmek közül a francia Jérémy Clapin kacsákról szóló Palmipédarium című munkája kapta a díjat, amelyről ugyancsak nemzetközi zsűri döntött a brit Paul Bush, a lengyel Zbigniew Rybczynski és Szederkényi Bella animációs rendező részvételével.

A hétvégén az Uránia filmszínházban megtartott díjátadón a közönség díját Vácz Péter Nyuszi és Őz című alkotása kapta. A kisfilmben Nyuszi és Őz jó barátok, Őz azonban a harmadik dimenzió titkát kutatja, és egy baleset folytán ismeretlen világba kerül. Ezután a barátok más-más dimenzióban keresik az utat egymáshoz.

A fesztiválon különdíjakat is kiosztottak: az egészesetés filmek közül a Paul Bush Babeldom című alkotását jutalmazta a zsűri, a rövidfilmeknél pedig – idén először – minden zsűritag választott egy különdíjast. A Szederkényi Bella a francia Morgane Le Péchon Hőguta című munkáját emelte ki, Paul Bush a Kongó föld című dán-francia-kanadai produkciót, az Oscar-díjas Zbigniew Rybczynski pedig az X című alkotást, az angol Max Hattler rövidfilmjét díjazta.

Forrás: MTI
,