Jön a VersFesztivál különkiadása

November 30-án szombaton és december 1-jén vasárnap rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete és tagszervezete a Kaleidoszkóp VersFesztivál idei különkiadását, amelynek a TEMI Fővárosi Művelődési Háza ad otthont. Most először versenybe szállnak a tízévesek is. A vers- és prózamondó versenyt két korosztályi kategóriában hirdették meg. Idén a vers- és prózamondás kerül fókuszba.

logo_kaleidoszkop_kulonkiadas

Junior Kaleidoszkóp Versmondó Verseny

Az első nap, 2013. november 30-án szombaton a Junior Kaleidoszkóp Versmondó Verseny zajlik, amely a 14 év alatti versmondók versenye. A Junior Kaleidoszkópot a „Regösök húrján…” vers- és prózamondó verseny gálájára bejutott általános iskolások és egyéni jelentkezők között rendezik meg. Erre a versenyre 58-an jutottak be a tavaszi elődöntőkön. A Junior Kaleidoszkóp versenyfeltételei a választandó versek tekintetében megegyeznek a Regösök húrján… verseny kiírásával. A diákoknak 4 percnél rövidebb verssel vagy szépprózával kell készülniük, szabadon válogatva a magyar népköltészetből, a magyar és a világirodalom verseiből.

Klasszikus és Kortárs Versmondó Szalon

A 14 év feletti korosztály számára egy nappal később, 2013. december 1-jén vasárnap rendezik meg a versenyt, amelyre minden, nem hivatásos versmondó két verssel vagy prózával készül. Ezek közül az egyik a születési évfordulós klasszikusok valamelyikének egy alkotása, a másik egy szabadon választott kortársköltőé. Csengey Dénes, Petri György, Szilágyi Domokos, Kormos István, Jékely Zoltán, Rónai György, Weöres Sándor, Tersánszky Józsi Jenő, Füst Milán és Batsányi János, mint évfordulós klasszikusok lesznek hallhatók. A kortársak közül többen mondanak Buda Ferenctől, Kányádi Sándortól, Varró Dánieltől, Lackfi Jánostól, Zalán Tibortól, de a néhány éve elhunyt Határ Győző és Bella István művei is pódiumra kerülnek.

A zsűriben a Magyar Versmondók Egyesülete szakemberei foglalnak helyet:

Dr. Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, fesztiváligazgató, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, zsűrielnök
Kiss László Csokonai- és Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke
Kiss Marianna, Bessenyei-díjas közművelődési szakember
Szennik Éva VersGondnok-díjas diákszínjátszó-rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének kommunikációs alelnöke
Wiegmann Alfréd Nívó-díjas rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője, a Budapesti Versmondó Klub igazgatója

Az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület a legjobb versmondókat a Junior kategóriában KaleidoszKÓPÉ, míg a felnőtt kategóriában Kaleidoszkóp Díjjal jutalmazza.

További információ a fesztivál hivatalos honlapján:
www.versfesztival.hu

facebook:
Kaleidoszkóp VersFesztivál

,