Karácsonyi koncerttel zárul a Gárdonyi-emlékév

A Gárdonyi Zeneszerzői Pályázat döntős művei is felcsendülnek december 23-án a Gárdonyi-emlékévet záró karácsonyi koncerten a budapesti Zeneakadémián.

Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

A döntőbe Andorka Péter Karácsonyi kantáta, Sebők Péter Karácsonyi álom és Kecskés D. Balázs Kantáta című műve jutott be – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A Gárdonyi Emlékbizottság, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által kiírt Gárdonyi Zeneszerzői Pályázatra tizenhét pályamű érkezett. Ezek közül választotta ki a zsűri azt a hármat, amelyet Vajda Gergely vezényletével az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar szólaltat meg a Zeneakadémián.

Az 1 millió forint összdíjazású pályázat végső sorrendjéről a helyszínen dönt a zsűri, amelynek elnöke Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, tagja Gyöngyösi Levente Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, Zombola Péter zeneszerző, az MR Zenei Együttesek művészeti koordinátora, Pad Zoltán, a Kodály Kórus Debrecen vezető karnagya, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, valamint Molnár Szabolcs zenetörténész.

A karácsonyi koncerten a zeneszerzői pályázat művei mellett elhangzik Gárdonyi Géza Fel nagy örömre! című karácsonyi éneke az Egri Érseki Fiúkórus előadásában, illetve további részletek a 150 éve született író munkáiból.

A kormány még tavaly nyilvánította Gárdonyi-emlékévvé 2013-at abból az alkalomból, hogy 150 éve született Gárdonyi Géza, az Egri csillagok írója.

Forrás: MTI
,