Groó Diana Regina című filmjét Manchesterben is bemutatják

Groó Diana több fesztiváldíjjal jutalmazott Regina című dokumentumfilmjét is műsorra tűzik november 14-én Manchesterben, a Cornerhouse-ban a 17. zsidó filmfesztivál keretében. Az alkotás angol verziójában az Oscar- és Golden Globe-díjas, magyar származású angol színésznő, Rachel Weisz hangján szólal meg a főszereplő.

A filmet november 6-án mutatták be először az angol közönségnek a londoni Trycicle filmszínházban a londoni zsidó filmfesztiválon – tájékoztatta a rendező az MTI-t.

A kreatív dokumentumfilm az idei jeruzsálemi nemzetközi filmfesztiválon a Zsidó tapasztalat elnevezésű nemzetközi versenyben nyert díjat, majd megkapta a szolnoki filmfesztivál dokumentumfilmes fődíját is. A film amerikai premierje New Yorkban, a Lincoln Centerben lesz 2014 januárjában.

Groó Diana 66 perces alkotása a világ első rabbinője, Regina Jonas történetét beszéli el. A film Elisa Klapheck Regina Jonas: Die weltweit erste Rabbinerin című könyve alapján készült brit és német partnerekkel a Malcah és a Katapultfilm gyártásában, a producerek George Weisz, Angelusz Iván és Groó Diana voltak.

Az 1902 és 1944 között élt Regina Jonasról csupán egyetlen fotó, néhány visszaemlékezés, sajtóanyag és levelezés maradt fenn. Az alkotók számára ezért nagy kihívás volt a címszereplő alakjának megjelenítése, valamint a film vizuális világának megteremtése.

Az elkészült alkotás mögött több mint kétéves levéltári, filmarchívumi kutatás áll, amelyet újabb másfél év katalogizálás követett. A film több száz forrásból megszerzett, közel ötven órányi korabeli archív és egészen ritka amatőr felvétel, illetve fotótörténeti dokumentum felhasználásával készült.

Forrás: MTI
,