Robert Capa-fotókiállítás nyílt Prágában

Robert Capa, a világhírű magyar születésű fotóriporter alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán Prágában a Cernín-palotában, cseh külügyminisztérium székhelyén.

A tárlat a fényképész születésének 100. évfordulója alkalmával készült és a Cernín-palota után várhatóan december közepétől a prágai Magyar Kulturális Intézetben is látható lesz. A rendezvény mint a V4-ek magyar elnökségének része, a prágai magyar nagykövetség közreműködésével jött létre.

A nagy érdeklődésre számot tartó képek kiállításához a jogörökös, a fényképész öccse, Cornell Capa által 1974-ben alapított International Center of Photography (ICP) nevű intézet is hozzájárulását adta.

A több tucatnyi képet – amely válogatás Capa ifjúkori, háború alatti és későbbi felvételeiből -, illetve szöveges anyagot tartalmazó tárlatot Karel Boruvka, cseh külügyminiszter-helyettes és Pető Tibor, Magyarország prágai nagykövete nyitották meg.

A 20. század egyik legjelentősebb fényképésze, aki elsősorban mint dokumentarista és haditudósító vált ismertté a világban, Friedmann Endre néven 1913-ban Budapesten született.

Fiedmann Magyarországról való távozása után, a múlt század harmincas éveinek elején egy ideig Prágában is élt és tanult. A Robert Capa nevet 1934-ben vette fel; magyar barátai között Cápa volt a beceneve.

Forrás: MTI