A Thália színésze rendezi a Hoppárézimit Kassán

Márkus Judit, a helyi Thália színház színésze viszi színpadra Zemlényi Zoltán Hoppárézimi című monodrámáját a kassai TeatRovás kísérleti teátrumának deszkáin, a bemutatót szombaton tartják.

560055_10201379749350686_605127268_n

A darab színrevitelének ötletével repertoárjuk színesebbé tétele céljából kereste meg a TeatRovás kísérleti színpad a színészből időlegesen rendezővé vált Márkus Juditot – tájékoztatta az MTI-t kedden Kovács Ágnes, a kísérleti teátrumot is üzemeltető Rovás polgári társulás egyik vezetője.

Hozzátette: Kassán a maga nemében egyedülálló projektről van szó, mivel ezzel a darabbal eddig nem találkozhatott a kassai színházkedvelő közönség.

„A naplóregényből készült színművet még drámatagozatos gimnazistaként ismertem meg, és már akkor nagyon erősen befészkelte magát az agyamba a magányos hős képe” – mondta az általa rendezett darabról Márkus Judit.

Hozzátette: a Hoppárézimi is azon művek egyike volt, amelyek miatt a színészi pályát választotta, de mivel a 16 éves fiú szerepét nem tudja eljátszani, ezért más aspektusból közelített a témához, így jött a rendezés ötlete. A rendező színházbeli kollégáját, Madarász Mátét kérte fel a szerep eljátszására.

A darab első olvasópróbáján a Hoppárézimi című könyv szerzője, Zemlényi Zoltán is jelen volt, akit a rendező már korábban felkeresett az ötlettel. „Valami olyan derű és pozitív energia szippantott magával Zoli személyisége által, hogy biztosan tudtam, meg lesz az előadás” – emlékezett a kezdetekre Márkus Judit, aki elmondta: éber figyelmet és megdöbbentő hatást akar kicsikarni a nézőből.

A monodráma kassai premierjére pontosan 23 évvel a magyarországi ősbemutató után kerül sor.

Forrás: MTI