Újra megnyílt a milánói székesegyház múzeuma

Páratlan műalkotások révén kel életre Milánó története az olasz nagyváros székesegyházának kincseit bemutató múzeumban, amely három évig tartó helyreállítás nyitotta meg újra kapuit.

Újdonságnak számít, hogy a dóm kincsei mostantól kezdve a milánói királyi palota épületében láthatók, itt kaptak ugyanis új kiállítási helyet több mint kétezer négyzetméteren.

A nagyközönség csütörtöktől láthatja újra a múzeumot, ezt megelőzően Európa oszlopai címmel tudományos konferencián számolnak be szakemberek a műalkotások történetéről és restaurálásáról. A milánói székesegyházban hétfő este – ingyenes belépéssel – multimediális filmet vetítenek le a kereszténység és a dóm történetéről.

Az újranyitott múzeum azokat az egyházi tárgyakat őrzi, amelyek a 9. századtól kezdve a milánói bazilikákat, majd később a székesegyházat díszítették. Az első adományokat Nagy Károly császár (742-814) küldte a milánói templomokba. Az évszázadokon át felhalmozott arany és ezüst ereklye- és gyertyatartókból, drágakövekkel kirakott misekelyhekből, értékes miseruhákból, szőttesekből, vallásos témájú szobrokból és festményekből több mint kétszáz látható a múzeumban.

Számos tárgy azonban nem élte túl a történelem viszontagságait: 1500-ban Milánó akkori ura, Ludovico il Moro az egyházi kincsek egy részét lefoglalta és ezekből fedezte a város védelmi kiadásait. 1524-ben az ezüsttárgyakat adták el a pestisjárvány betegeinek ápolásának finanszírozására. A „tolvaj” Napóleon pedig szabályosan kifosztotta az egyházi kincstárat, ahonnan többek között az I. Lipót Habsburg főherceg adományozta 258 drágakővel díszített misekelyhet vitte el zsákmányként – számolta össze a veszteségeket a Corriere della Sera milánói napilap.

Forrás: MTI