Látássérültek homokképeiből nyílik kiállítás Budaörsön

Tapintható homokfestményeket állít ki a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (BULÁKE) a budaörsi városháza aulájában hétfőtől négy napon át.

A tárlat egy több éven át tartó, 22 ezer euró (6,5 millió forint) összköltségvetésű, magyar, szlovén és horvát részvételű uniós program részeként jött létre. Magyarországon a pályázatot 2011-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) írta ki a megváltozott munkaképességű emberek tudásának egymás közti átadására – idézte fel a kiállítás előzményeit Kaszás Zsófia, az egyesület munkatársa.

E cél érdekében a BULÁKE felvette a kapcsolatot a horvát és a szlovén országos látássérült egyesülettel, hogy közösen, munkamegosztásban dolgozhassanak a 2014-ig tartó projekt megvalósításán. A horvát egyesület a sport, a szlovén a művészeteket használta fel a gyengénlátók közti párbeszédre, míg a BULÁKE az iskolások felvilágosítására, szituációs játékok szervezésére helyezte a hangsúlyt.

A hétfőn Budaörsön nyíló kiállítás 22 képét tavasszal a szlovéniai Koperben, nyáron pedig a horvátországi Pulában már megismerhette a közönség – mondta az MTI-nek Kaszás Zsófia.

Megfogalmazása szerint a vakok, illetve gyengénlátók készítette alkotások különlegességét a papírra ragasztott, eltérő fajtájú és szemcséjű homok adja, hiszen így tapinthatóvá válnak a képek.

A budaörsi székhelyű BULÁKE 29 embert foglalkoztat, közülük 25-en megváltozott munkaképességűek, 16-an látássérültek.

Forrás: MTI