Ismét Magyarországon a Kiev City Ballet

A Diótörő és Hattyúk tava című előadással ismét Magyarországra érkezik a Kiev City Ballet. A november végén induló turnén csaknem 40 alkalommal lép fel a társulat.

A tavalyi magyarországi turné után az idén a Diótörő mellett Csajkovszkij másik népszerű művét, a Hattyúk tavát is bemutatja a több mint 40 főből álló társulat, amely Budapest, Miskolc, Eger, Százhalombatta, Győr, Székesfehérvár, Kecskemét, Cegléd, Szeged, Szombathely, Tatabánya, Keszthely, Kaposvár, Szekszárd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Pápa, Nagykanizsa, Vác, Salgótarján és Veszprém színpadain lép a közönség elé – áll a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Budapesten november 23-án, szombaton a Hattyúk tava című produkció a RAM Colosseumban, december 23-án és 25-én a Diótörő a MOM Kulturális Központban látható.

Mint a közleményben írják, a Kiev City Ballet társulatát Oroszország és Ukrajna legjobb mestereinek tanítványai alkotják. Az ukrán szólisták mellett külföldi táncosok is közreműködnek az együttesben. Az együttes Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Svájc, Nagy-Britannia, Szlovénia, Románia, Japán, Kanada színpadai után lép fel ismét Magyarországon.

A Hattyúk tava Pjotr Iljics Csajkovszkij első balettje, amelyet 1874-1876 között írt romantikus balettszövegek mintájára egy régi orosz népmese alapján. A művet, amely a balettirodalom egyik legtöbbet játszott darabja, először 1877-ben mutatták be a moszkvai Nagyszínházban.

A Diótörő Csajkovszkij utolsó balettje, amelynek története E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje alapján született. A mű ősbemutatója 1892 decemberében volt, azóta az egész világon nem múlik el karácsony a Diótörő nélkül.

Forrás: MTI