Az Erkel Színház fiataloknak szóló pályázatai

Háry-performansz – videoklip-pályázat

A diákok számára kiírt pályázat az OperaKalandhoz kapcsolódik. Elsőként az őszi szezonban műsorra tűzött Háry János két dalát kell feldolgozniuk a diákoknak, és az új, általuk készített produkciót egy erre a célra létrehozott felületre kell feltölteniük. A pályázatot a sorozaton már részt vett, vagy a jövőben részt venni szándékozó osztályok számára írja ki az intézmény; két kategóriában – vokális és hangszeres – várják a pályaműveket. Előbbiben a Háry-opera népdalai („Felszántom a császár udvarát”, „Tiszán innen, Dunán túl”, „A jó lovas katonának…”, „Ó, mely sok hal terem…”), utóbbiban a császári udvar bevonulása és az Intermezzo szolgálhat a feldolgozások alapjául.

A zsűri – melynek elnöke Ókovács Szilveszter főigazgató, tagjai: Halász Péter főzeneigazgató (MÁO), Solymosi Tamás balettigazgató (MÁO), Anger Ferenc mb. művészeti igazgató (MÁO), Amin Zoltán vezérigazgató-helyettes (Duna Televízió) – december közepén hirdeti ki a végeredményt. A nyertes pályázat készítői különleges osztálykiránduláson vehetnek részt.

Hallgatói ötletpályázat az Erkel Színház homlokzatának grafikai megoldására, festésére, színezésére

Az Erkel Színház felújításával átépült a teátrum főbejárata is, ám a homlokzat egyszínű, fehér festést kapott. Az Opera az új festés grafikai tervezéséhez szintén a fiatalok számára ír ki pályázatot: a Budapesti Műszaki Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetem graduális és posztgraduális hallgatói számára. A látványtervekkel kapcsolatban elvárás, hogy a megújuló homlokzat felkeltse a nézők figyelmét és érdeklődését az opera és a balett iránt, hirdesse az Erkel Színház arculati megújulását, és fogadja az épület mögött hamarosan megnyíló metrómegálló felől érkező vendégeket is. A tervezés során egyaránt alkalmazhatók geometrikus, absztrakt, figurális vagy egyéb grafikai megoldások.

Forrás: Magyar Állami Operaház

Opera