Német nemzetközi filmfesztivál zsűrijét vezeti Szabó István

Szabó István filmrendező vezeti a 62. Mannheim-Heidelbergi Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijét. Az új tehetségek bemutatására törekvő fesztivál csütörtökön kezdődik, a fődíjért 17 nagyjátékfilm indul.

A két szomszédos Baden-Württemberg tartományi város, Mannheim és Heidelberg közös mustrája az egyik legrégebbi szerzői filmes fesztivál. A versenyprogramba csak olyan filmeket lehet nevezni, amelyeket még nem mutattak be Cannes-ban, Locarnóban, Velencében, illetve a Berlinálén vagy más németországi fesztiválon. Évente általában ezer alkotást neveznek, és ezek mintegy 5 százalékát mutatják be a nagyjából 60 ezres közönségnek, köztük több ezer szakmabelinek.

A fődíjat, az Év felfedezettje (Newcomer of the Year) elismerést eddig többek között Jim Jarmusch, Lars von Trier és Wim Wenders nyerte el a fesztiválon, amely Michael Kötz igazgató szerint „a hollywoodi generálszósz” helyett ismeretlen rendezőknek nyit teret a bemutatkozáshoz.

Az idén 46 produkciót mutatnak be. Nyolc filmnek a november 10-ig tartó fesztiválon lesz az ősbemutatója, négy alkotást pedig a mannheim-heidelbergi mustrán lehet először látni Európában.

A fesztivál rangját jelzi, hogy versenyen kívül bemutatják a Coen-testvérek új alkotását, az Inside Llewyn Davis című filmet is, amely decemberben kerül csak a mozikba.

A fesztivál zsűrijében több magyar filmes volt már, köztük Bódy Gábor, Tarr Béla és Enyedi Ildikó. Az idén az Oscar-díjas Szabó István mellett a nemzetközi zsűri tagja Kirsi Marie Liimatainen finn és Matías Bize chilei rendező.

Forrás: MTI
,