Csala Ildikó – Kőműves László: „Tükröződések”

„tenger vagyok óceán
tükröződő gondolat
Nap hajában ősfonat
sugarában fénytavak”

A Vollnhoffer ArtStudioban különleges összművészeti eseménynek lehettünk tanúi, pénteken megnyílt Csala Ildikó festőművész és Kőműves László grafikus közös kiállítása „Tükröződések” címmel.

DSCN0090

A megnyitón Borsányi Katinka nyújtotta át a magyar költők verseiből összeállított csokrot Harsányi Elvira és Zsolt zenei aláfestésével.

A tárlatot Zámbó Márta coach, kommunikációs tanácsadó nyitotta és prof. Prokopp Mária művészettörténész méltatta a kiállító művészeket.

Csala Ildikó a Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakja után elvégezte a Képzőművészeti Egyetem festő-restaurátor szakát, jelenleg a Szépművészeti Múzeum restaurátoraként dolgozik. Tagja a Képzőművészeti Alapnak, a Magyar Vízfestők Társaságának és a Magyar Restaurátor Egyesületnek.

IMG_2246

Festményeinek döntő többségét József Attila versei ihlették, az ő soraiból bontakoznak ki Ildikó különös színvilágú, a verseket megidéző festményei, amelyek az akvarell által kínált technikával erősítik a költő hangulati rezdüléseinek ábrázolását. A képeket kutatva felfedezhetjük magát a költőt, de a „Mamát” is, és rábukkanhatunk az Eszmélet érzésvilágát tükröző festményre is.

A vízzel festés a pillanat művészete, nem hazudik, könnyed, mégis határozott ecsetkezelés szükséges, hiszen különben elmaszatolódik a szín, forma, odavész a tiszta gondolat képpé transzformálása, s az alkotás közbeni oldott atmoszféra.

A festőnő Zebegényben is, de főleg a Balatonfelvidéken alkot, így a Badacsony-, a Szent György-, a Csobánc- és a Hegyesd tanúhegyei állnak munkái fókuszában. Kedveli az olajfestészetet, a pasztellt, és a festészetben egy manapság igen ritkán használt technikát, a freskófestészetet is.

Kőműves László grafikus szintén a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz, rajz szakán végzett és Szegeden találkozott össze Csala Ildikóval, akivel immár harminc éve élnek boldog művészházasságban, egymás munkáját segítve. László „civilben” különböző könyvkiadók kiadványszerkesztőjeként dolgozik, s olyan szerencsés, hogy még a betevőt is habitusához közelálló tevékenység elvégzésével teremti elő.

A kiállítás a Vollnhoffer ArtStudioban tekinthető meg (Budapest XIII., Szent István krt. 12., III/15.).

Fotó forrás: Vollnhoffer ArtStudio

Sári Edina írása